Joghurt - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 21 - 13:13

Joghurt véleményezése!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint
Vonalkód: 9008

A joghurtot évszázadok óta használják igen sokrétű orvosságként, de az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási területeit fedezték fel a házi gyógyításban.

A candidiasis kezelése: Ha a candida albicans nevű, a hüvelyben élő élesztőgomba túlszaporodik, szörnyű viszketést és kelle­metlen, égető érzést okozhat. Egy vizsgálat során a fertőzés jelentkezésének valószínűsége jelentős mértékben csökkent azoknak a nőknek a körében, akik naponta 250 g élőflórás joghurtot ettek. Az említett tejtermék fogyasztása a már kialakult fertőzések kezelésében is fontos szerepet játszhat. Vigyázat! Csak élesztőgombás fertőzés esetén alkalmazzunk joghurtot; a bakteriális fertőzést ugyanis valószínűleg csak tovább súlyosbítanánk vele.

Amikor egészségesek vagyunk, a vastagbélben lévő baktériu­mok 85 százalékát a Lactobacillusok teszik ki, a maradék 15 szá­zalék nagy részét pedig más, hasznos törzsek alkotják. Antibio­tikum szedésekor a gyógyszer ezeket a jótékony mikroorganiz­musokat is elpusztítja a fertőzésért felelős kórokozókkal együtt. Ilyenkor hasmenés, hasgörcsök, bélszelek és puffadás, gombás fertőzések jelentkeznek, ráadásul a tápanyagok felszívódása romlik. A joghurt – ami tulajdonképpen baktériumok hozzá­adásával megalvasztott tej – védelmet nyújt a kezelés alatt.

Az élő­flórás joghurtban (vagy a probiotikus kiegészítőkben) lévő hasznos baktériumok egyrészt csillapítják a csecsemőkori has­menést, másrészt visszaszorítják a gyulladásos bélbetegség, valamint az irritábilis bél szindróma tüneteit, sőt még az étel­mérgezés bizonyos típusait is enyhítik. Ezenkívül a joghurt rendszeres fogyasztása kellően rostdús étrend mellett, megelőzheti a divertikulózis, egy igen fájdalmas és meglehetősen veszélyes állapot kialakulását.

A joghurtot évszázadok óta használják igen sokrétű orvosság­ként, de az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási terü­leteit fedezték fel a házi gyógyításban.

A húgyhólyag védelme: A joghurt valódi segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik visszatérő húgyúti fertőzésben szenved­nek. Egy finn vizsgálat eredményei szerint a hetente legalább háromszor joghurtot és sajtot fogyasztó nők majdnem 80 szá­zalékkal kisebb valószínűséggel kaptak húgyúti fertőzést, mint azok, akik hetente egyszer, esetleg egyszer sem ettek ilyen tej­termékeket.

Az immunrendszer erősítése: naponta két pohár élőflórás joghurt elfogyasz­tása a négyszeresére növelheti a gamma-interferon szintjét. Ezt a fehérjét azok a fehérvérsejtek termelik, amelyek az immun­rendszert segítik a kórokozók elleni harcban.

Küzdelem a rák ellen: A joghurtban lévő Acidophilus bizonyíthatóan segít megelőzni a daganatok kiújulását a húgyhó­lyagrákkal kezelt betegeknél. A hasznos baktériumok megaka­dályozhatják a káros mikroorganizmusokat abban, hogy amikor kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel, rákkeltő anyagokat hozzanak létre a szervezetünkben.

Az  erős csontokért: A laktóz érzékenységben szenvedő emberek kénytelenek mellőzni a tejet — a csonterősítő kalcium egyik legfontosabb forrását. Az élőflórás joghurt számukra is megoldást jelenthet, mivel a benne található élő kultúra enzi­mei „előemésztik” a laktózt a szervezet számára, így annak fogyasztásakor a legtöbben már nem észlelik a szokásos kelle­metlen tüneteket.

Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, vásárláskor olyan jog­hurtot keressünk, amelynek címkéjén az „élőflórás”, az „aktív” vagy a „bio” szavak olvashatók. Ellenőrizzük azt is, hogy med­dig őrzi meg a minőségét a termék, és azt válasszuk, amely a legkésőbbi időpontig fogyasztható (minél közelebbi a szavatos­sági idő lejárta, annál kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a joghurt). A legjobb, ha csak egyfajta joghurtot eszünk, mert ma még nem tisztázott, hogy a különböző tenyészetek hogyan hat­nak egymásra.

Ha nem szeretjük a joghurtot, probiotikus kiegészítőket is szedhetünk. Az optimális adagolást ugyan még nem határozták meg, de a kutatók úgy vélik, körülbelül 10 milliárd hasznos baktériumot kell a szervezetünkbe juttatni naponta. Ez renge­tegnek hangzik, pedig valójában mindössze egy-két kapszulát jelent. Tartsuk a kapszulákat a hűtőszekrényben, de a mélyhű­tőbe ne tegyük, mert ezek a mikroorganizmusok alacsony hőmérsékleten elpusztulnak.

+Erősségek

Rendkívül egészséges!

-Hátrányok

Nincs!

janosom

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments