Japán lonc - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 21 - 10:10

Japán lonc- a könnyen szaporítható illatos futó- és gyógynövény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3500 Forint

 

Magyarországon gyakran találkozhatunk vele kerítésekre futtatott dísznövényként, melynek virágai a nyári éjszakákon édes illatot árasztanak és a kúszó indáin egész télen zöldellnek. A japán lonc (lonicera japonica Thunb.) a kínai orvoslás egyik ősi gyógynövénye, melyet hagyományosan láz, torokfájás, köhögés, légúti fertőzések esetén használnak. Kínai neve “arany-ezüst virág” (jin yin hua), ami jól leírja a szép sárga és fehér virágait. A népi hiedelem szerint védelmezi a helyet, ahová ültetve van. A japán lonc erőteljes növekedésű, akár 6 méter magasra is felkapaszkodó kúszócserje. Dúsan virágzik, virágai nagyon erős, de kellemes illatúak. Örökzöld növény, lombja csak nagyon kemény teleken fagy le. Nagy felületek takarására kiválóan alkalmazható. Száraz időben meghálálja az öntözést. Nyitott, napsütötte fekvésbe való szépen érvényesül az ívesen hajló ágrendszere. Az idősebb ágakat ifjító metszés keretében tőből el kell távolítani. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny. Vessződugvánnyal szaporítható. Talajban nem válogat, de a meszes talajokat jobban kedveli. Mivel nem hullajtja levelét, “télálló indának” is nevezi a kínai orvoslás.

Virágai május-szeptember között nyílnak: fehérek, az elnyílás folyamán fokozatosan sárga színűvé válnak. A kis fehér-sárga virágocskák jóízűek, nyersen felhasználható, gyümölcssalátába is keverhető. Virágzás után megjelenő bogyók azonban mérgezőek! A virágokat kinyílás előtt vagy közvetlenül kinyílás után szedik le. Frissen vagy szárítva egyaránt felhasználható forrázatként vagy főzetként. A 17. században a házi patika nélkülözhetetlen részének tartották. Míg Keleten régen a lonc virágait lázas meghűlésekre használták később nyugaton már mellkasi fájdalmakra húgyúti fertőzések kezelésére is.

Gyógyhatásai: A hagyományos kínai medicina a lonc virágait és szárát ajánlja gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt. Köhögésre, meghűlésre, valamint influenzás fájdalmakra készítsünk forrázatot a japánlonc szárított vagy nyers virágaiból és tegyünk borogatást a torokra, mellkasra, csuklókra. Erős fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően kitűnően megszünteti az izom, ízületi és csont fájdalmakat is, ezért fontos alkotóeleme a láz-, fájdalomcsillapító bedörzsölőknek és a kenőcsöknek. Csökkenti a vérnyomást és segít a reumás panaszok enyhítésében.

A kertemben egy dugványról 2 év alatt egy igen komoly méretű futó alakult ki, behálózva a kerítést, így egyben faltakaróként is funkcionál. Rendkívül esztétikus növényről van szó, ami gyakorlatilag az egész nyár folyamán ontja a virágait, egyben elárasztva az udvart a mézédes-citrusos illatával. Illata hasonlít a szantáléhoz is. A virágzatot folyamatosan szedem, s gyűjtöm télire. Leginkább teaként szoktam felhasználni a virágzatot, hiszen a rendkívül kellemes íze miatt nyáron hűsítő hatású, főleg mentával keverve és egy csöpp citrommal elegyítve kiváló vendégváró.

Ha kertjében van bőven hely e sokoldalú és csodás növénynek, akkor csak ajánlani tudom, hiszen illatával és a gyógyhatásával meghálálja a gondozást. (Egyébként nem igazán igényli a gondozást, kánikulában azonban meghálálja az öntözést.) 🙂

+Erősségek

Mesés illatú

Hűsítő teának is kiváló

Gyógyhatással is rendelkezik

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments