Közzétéve 2021 március, 30 - 21:21

Izgalmas, lebilincselő krimi, lélektani analízis, és élethű társadalmi elemzés egyszerre.

Nagyon régen olvastam először, de már akkor megragadott mondandójával és életszerű leírásával John Grisham világsikerű könyve, melyet Joel Schumacher rendező vitt a filmvászonra. Megható, felkavaró élethű társadalmi elemzés, krimi és lélektani analízis egyszerre. Fő témája a fehérek és négerek közti faji megkülönböztetés kérdése, melyben az igazságérzet ugyanúgy szerepet kap, mint az évszázadokkal azelőtt berögződött fajgyűlölet. Történetének fő vonala, hogy miként alakulhat sorsa egy néger apának, akinek leányát két részeg fehér férfi megerőszakolja és megkínozza, ő pedig önkényesen bosszút áll?

Mississipi, Ford megye, ahol a népesség hetvennégy százaléka fehér, Billy Ray Cobb és Pete Willard megerőszakol és csúnyán megkínoz egy tíz éves néger kislányt, Tonyat, majd egy cserjékkel szegélyezett vízmosásba dobják. A kislány nagyon rossz állapotba kerül, de túléli a támadást. Vallomása alapján a város néger seriffje, Ozzie Walls letartóztatja az elkövetőket, akik épp a helyi kocsmában padló részegen és röhögve mesélik el a történetet. Fogdába kerülnek, de az óvadéki tárgyalás után Tonya apja, Carl Lee Hailey bosszúja egy gépfegyverrel éri utol őket. Vérbe fagyva találnak rájuk.

Fel lehet menteni egy apát, aki nem látott más kiutat a bosszúra, mint a halált? Egyáltalán meg lehet érteni a megalázott, megerőszakolt, megvert és eldobott lányát féltő apa önkényeskedését? Mennyit érnek, és mit tehetnek meg a négerek egy szinte fehérek lakta megyében? És ugyanúgy felvetődik, hogy mit engedhetnek meg maguknak a fehérek, akár a Klu-klux-klán, akik félelemben tartják az esküdteket ugyanúgy, ahogy a bosszú álló apa ügyvédjét?

Izgalmas és lebilincselő könyv, amit nem lehet egykönnyen elfelejteni.

Ksissy

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments