Bodzapuska - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerekjáték

Közzétéve 2022 január, 12 - 14:14

Igazi reneszánsz fiújáték

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több

Hallottatok már a bodzapuskáról? Ugye nem sokan. Régen a gyerekek minden egyes játékszert maguknak csinálták vagy a szüleiktől kapták. Akár egy seprűt el tudtak képzelni paripának. A fiúk gyakran játszottak háborúsdit. Legtöbbször egy-egy ágat használtak lándzsaként vagy fegyverként. Az ügyesebbek azonban készíthettek puskát is. A bodza ágai kiválóak voltak erre. A csőbe szorult levegő a bodzapuskában lévő golyót nagy durranással kilökte. Kiváló eszköz volt arra, hogy a lányokat ijesztgessék vele vagy, hogy háborúsdit játszanak. A bodzapuskát a bodzabokor ágaiból készítik. Levágnak egy ágat és kiszedik a belsejét. Ehhez faragnak egy dugófát. A hozzávaló golyót vízbe áztatott, jól összenyomkodott kenderből készítik, de akár krumpli is lehet lőszer. Ez a játékszer a falusi gyerekek közkedvelt játéka volt. Élvezték vele a játékot mert a bodzapuska pattanásával is riogathatták a verebeket.

A bodza ágának a közepe szivacsos szerkezetű. Vágj belőle körülbelül 20-25 centis darabot, majd belezd ki rendesen. Csinálj egy rudat, ami keresztül megy a lyukon teljes hosszában. Deszkából faragj pisztolyformát, felső szélét kicsit mélyítsd ki. Ebbe kell beleerősíteni a dróttal a kifúrt belsejű bodzaágat, amelybe bekerül a tolóka. Legtöbbször kerékpár belsőből vágtak erős gumiszalagot, s kötötték össze és a pisztoly favázának elejére akasztották vagy ráerősítették. Te is tedd ezt! A gumiszalag másik végét fogd a tolóka széléhez, húzd hátra majd engedd el, s a visszaugró tolóka a bodzacsőbe töltött kócot, krumplit a távolba lövi. Vágjál ki krumpliból körülbelül 5-7 milis karikákat, majd a bodzacső mindkét végét nyomd tele a krumplival 1-2 milliméterre és hirtelen mozdulattal nyomd be a rudat. A krumpli mint egy dugattyú összesűrűsíti a kéz és a krumplidugó közötti levegőt, majd egy durranással az elöl lévő krumplidarabkát kilövi. De filctollból is lehet csinálni.

Remekül lehetett vele célba lőni, ellenben a fapuska csak a háborús játékokban a lövések hangját utánozta.

Keresve-kutatva az interneten találtam egy modern változatot is. A bodzapuska jellegű játék parafadugót lő ki, ami egy damillal van felerősítve, hogy ne kelljen keresni kilövés utána a dugót. A kilövésnél egy kicsi pukkanó hangot ad ki.

A régi hagyományos bodzapuskát megtekinthetitek a Matyó Múzeumban Mezőkövesden a helyi néprajzi gyűjtemény keretein belül. Érdemes elutazni és megtekinteni és talán kedvet kaptok és elkészítitek otthon és remek játék lesz egy nyári szünetben.

Gyerekkoromban imádtam vele játszani, könnyen elkészíthető és igen nagy csatákat vívtunk, ez akár mondhatni úgyis, hogy a mai air soft puskák elődje.

+Erősségek

közösen készíthető el

alapanyagát a természetből nyerjük

nem veszélyes

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments