Szivárványos lépegető játék - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerekjáték

Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Igazi lépcsőjáró retro mutatvány

A szivárvány bolond rugó egy hosszú, rugalmas műanyag spirál, amivel órákon át játszhatsz. A bolond rugót csak el kell indítani a lépcsőn lefelé és szépen le fog mászni magától, de egyszerűen csak nyújtogathatod is, de még asztali tolltartóként is megállja a helyét. Ez egy igazi retro játék, többféleképpen is nevezik amúgy, van aki bolondrugónak, lépcsőjárónak. Kialakításukban is többfélék léteznek gyártótól függően. A játékpszichológiája retro játékai közé azért ez a modell  is megfelelő, nehéz eltörni. A vékonyabb lépcsőjárókat nem csak elhajlítani, de összebogozni is könnyebb. A 10 centiméteres méretével a nyújtásokat is jobban bírja, akár 4 méterre is széthúzhatjuk, úgy is visszanyeri az alakját, mintha mi sem történt volna. A játékkal többféleképpen is játszhatunk, rugóztathatjuk, egyik kézről a másikra átpörgethetjük, lépcsőn is lesétáltathatjuk. Akár lakáson belül is kialakíthatunk minilépcsőt számára, pl. kanapéról egy dobozra, majd a szőnyegre is tud lépcsőzni. Amikor nem játszunk vele hasznos kis kiegészítő lehet a lakásban díszként is. Több mint 70 éve történt, hogy egy Philadelphiában élő hajómérnök, Richard James a hajón elhelyezendő műszerek stabilitására keresett megoldást. Mindenféle rugóval próbálkozott, mikor egy napon szobájában ülve az asztalon lévő könyvhalmazra helyezett rugó “életre kelt”, és lelépkedett a földre. Nagyon megtetszett neki, ezért hazavitte a rugót a gyermekeinek, hogy azok játsszanak vele. Kis idő múlva minden szomszéd gyerek akart egyet, 1945-től pedig boltokban is árulni kezdték. Az eredeti fém prototípus 24,4 méter drótból készült, 6,35 cm volt az átmérője, és 98 tekercsből állt.

A játék ajánlott 5-10 éves korú fiúknak és lányoknak egyaránt.

A spirál szabad teret enged a gyermekek fantáziájának. A gyerekek nagyon szeretik. A megfelelő névválasztás már a kezdetekben is gondot okozott, végül a feltaláló felesége találta ki a”Slinky” elnevezést. A név azóta is védjegyoltalom alatt áll. Magyarul lépegető rugóként vagy “az a színes rugó”-ként emlegetik, mert nálunk már a műanyag, színes verziója terjedt el.

A lépegetés oka könnyen megmagyarázható: ha meglökjük a rugót, mozgási energiát közlünk vele, ami a rugalmas kölcsönhatás miatt tovaterjed. Mivel egy lépcsőre/lejtőre helyezzük, van helyzeti energiája is. A mozgási energia átalakul helyzeti energiává, a helyzeti energia mozgási energiává és így tovább mindaddig, míg a rugó meg nem áll. Jó példa ez az energia átalakulásra.

Még számos hullámjelenség szemléltethető a játékkal. A találmány többek között az “Ace Ventura” c. filmben szerepelt, az alábbi filmrészlet bemutatja nekünk a lépcsőn való lépegetést.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments