Magyar agár, igazi főnemes - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 06 - 3:03

Igazi kanapé huszár!

Ha a magyar agárra nézek a szívem felbolydul. Egyszerűen egy csoda, kecses, légies formája elvarázsol. Az összes porcikája arra lett teremtve, hogy szálljon, mint a szél a puszta felett. Karcsú, áramvonalas és minden pillanatban, mint egy puskagolyó kilövésre kész. Hosszú perceken át képes hajszolni a vadat változatos terepen. Nagyon kitartó, főleg azoknak ajánlott, akik szeretnek lovagolni. Együtt igazán jó párosítás, aki egyszer beleszeret, annak csak magyar agár kell. A középkorban nyílsebes főnemesnek jellemezték. Viselkedése is arisztokratikus, van benne egy leheletnyi tartózkodás, jóindulatú és kedves is. Érzékszervei nagyon kifinomultak, döntéseiket önállóan hozzák meg a siker érdekében. Róla elmondható ő nem szolgalelkű!

A magyar agár puszta látványa is meghatározó élmény. A ma élő agaraknak a közös őse az egyiptomi agár, melynek létezéséről az i. e. 3. évezredből vannak bizonyítékok. Hazánkban első emlékeink Szent István korából maradtak fenn. Mindig is divatos és előkelő tevékenység volt az agarászat, többek között maga Hunyadi Mátyás is szenvedélyesen űzte velük közösen a vadat. Igazán ismertté Széchenyi István tette őket.

Az agarászat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után újra fellendült. De a mezőgazdaság belterjessé válásával megszűntek a nyílt területek, s ezzel az agarak használata visszaszorult, szinte lehetetlenné vált. Az utolsó lovas agarászatot 1943-ban, az utolsó agaras nyúlaszatot 1944-ben Törökszentmiklóson tartották. A második világháború után az agarat gyakorlatilag kihaltnak tekintették. Csak néhány elszigetelt helyen maradt meg pár példány. Az 1963-as Mátyás királyról szóló filmforgatáshoz kerestek magyar agarat és Szabolcsban találtak Nagyecseden, a volt Károlyi-uradalomban néhány példányt, amelyet megvásároltak és elkezdődött az fajta újraélesztése. 1966 óta önálló fajta.

Sokan összekeverik az angol agárral, de igen sokban különböznek. Az angol agárnak erősebb a csontozata, karakteresebb, szélesebb a feje, nagyobbak a fülei. A magyar agár erősebb, gyorsabb, kitartóbb, mostoha talajviszonyok között is remekül teljesít. Nagyobb vadakat párban gyűrnek le, de nem ijednek meg a vaddisznótól sem. Az angol agárnak nagyobb a termete is, a magyar agár mellett egy tömzsi atlétának tűnik. A magyar agárnak büszke a tartása, elegáns a megjelenése. Az angol agár jellemében is más, ő jobban emberközpontú, szolgalelkű, de a magyar agárnak a kegyeit el kell a gazdinak nyerni.

Tartása semmi különlegességet nem igényel. Rövid a szőre, remekül tartható lakásban.

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Magyar agár, igazi főnemes fotók

2022.07.04

MAGYAR AGÁR, AZ IGAZI VADÁSZKUTYA

A családunkban többfajta agarat is tartottak vadászati célra elsősorban, de volt olyan is, amelyet csak hobbi célra, családi kedvencnek szereztek be, tartottak rokonaink. A magyar agár...