Pumi, nemzeti örökségünk - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

Igazi bohóc

Pumi, a puli kutya mellett az egyik legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része ő is. Kiváló kísérő- és sportkutya.

Őshonos, a puli és a merinói juhnyájakat terelő terrier jellegű pásztorkutyából tenyésztették ki. Az elnevezése valószínűleg Pomeránia nevéből származik. Ismert tenyésztője gróf Festetics Sámuel volt.

Sokáig a pulit és a pumit egynek tekintették, csak 1920 körül történt meg a két fajta elválasztása. A pumi első fajtaleírását 1924-ben dr. Raisits Emil készítette. Az 1960-as években kezdődött újra a tenyésztése, Ócsag Imre által irányított nemesítés sokat javított a fajtán. A 90-es évekig viszonylag ismeretlen volt hazánkban, de a finnek imádták.

A pumi közepesnél kisebb, megjelenésében tényleg nagyon hasonlít a terrier ősökhöz. Szőrzete 4-7 cm hosszú, tincses, nem nemezesedik, mint a pulié. Ajánlatos trimmelni, ollóval igazítani időnként rajta. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de akad fehér és fekete és fakó színű is.

Igazi 4 lábon járó vitalitásbomba, energiája kimeríthetetlen, rendkívül éber, hangosan csahol, nagy fokú a mozgásigénye. Elsősorban kertes házban ajánlatos tartani, de ha mégis lakásba szorulna akkor több órás sétákat igényel. Imád szerepelni, bohóckodni, a figyelem középpontjában lenni.

Kanok marmagassága eléri a 41-47 cm-t, a szukáké 38-44-cm.

Testtömegük 8-15 kg. Várható élettartamuk 12-14 év.

Miről ismerheted fel a pumit? A kíváncsiságot sugalló, felálló fülecskéiről.

Itthon nagyon kevés pumi van, hajtókutyának és vadászkutyának is tartják, akik szeretik a fajtát. Igen sokoldalú hasonlóan a pulihoz. Nagyon okos, temperamentumos, leterhelő feladatokra van szüksége. Hajtókutyaként önállóan végzi a dolgát. Éberen és örömmel őrzik területüket. Vigyázni kell vele idegenek ne simogassák hirtelen a kutyát, mert szüksége van egy kis időre még felengedjen. Jellemzően inkább visszafogott, tartózkodó kutyuli. Gazdijától és a családtól azonban elvárja állandóan simogassák, szeretgessék. Hozzá egy szigorú, felelősségteljes gazdi szükséges, mert nagyon védelmező, óvókutya. Imádnak ugatni, ezért sokat kell trenírozni és akkor a probléma megoldódik.

A pumi általában véve jól nevelhető, ha eredendően munkakutyaként tekintenek rá és feladatokkal látják el. Ha unatkozik, saját magának keres elfoglaltságot. Ha van elég kitartásod hozzá bátran fogj bele a pumi nevelésébe, mert tanulékony, sok örömet okozhattok egymásnak, ne feledd sokat kell dicsérni! Ha nem vagy vele elég szigorú átveszi a falkavezér szerepét.

Néhány puminál előfordulhat bőr és szőrzetprobléma, de nincs különösebb egészségügyi problémája. Akár 16 éves korig is elélhet megfelelő tartás mellett. Igazi húsimádó. De szereti a túrót, főtt burgonyát, rizst és a zöldségféléket. De semmiképp ne adj neki szőlőt és hagymaféléket!

Feltűnősködő viselkedésmódja kutyasporthoz is alkalmassá teszi pl az agility, kutyatánc, flyball.

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments