IBOLYA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 18 - 12:12

IBOLYA

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 3000 Forint

A hóvirágon kívül gyermekkoromban szedtünk, gyűjtöttünk ibolyát is a közeli erdőben a szőlőhegyen. Vasárnap délutánonként, vagy egész nap szedtük ezt a gyönyörű virágot barátainkkal, melyet aztán édesanyáinknak ajándékoztunk. Így nem csoda hát, hogy ez a virág is kellemes emlékeket idéz bennem.

Az ibolya más néven viola az ibolyafélék családjának névadó tagja, mintegy négyszázötven faja ismert. Elterjedt az egész trópusi és szubtrópusi területeken, emellett az északi és déli mérsékelt égövekben is. Még Dél-Afrikában és Új-Zélandon is megtalálhatóak példányaik. Az Andokban még 4600 méter magasságban is megélnek.

Egyes fajok levele lándzsás, másoké széles, lándzsás. A magashegyi fajok apró éles-szögletes levele a megvastagodott hajtáson található, leveleikre jellemző az is, hogy csökkentik a párologtatást. Öttagú, illatos virágai vannak, melynek két középső szirma eláll, vagy lefelé konyul. Az illatát az illóolajok adják, melyet felhasználnak a kozmetikai iparban is.

Vannak közöttük önbeporzó példányok is, a többi ibolyát viszont rovarok porozzák be. Amikor a nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott virágpor rájuk tapad. Az, hogy milyen rovarok látogatják ezeket a virágokat, alapvetően a sarkantyú hosszától függ. Ez lehet nagyon rövid (mint például a sárga ibolyáé), de lehet nagyon hosszú is, mint a Viola calcarata virágáé.

A fajok többsége évelő gyökérzetű lágyszárú, néhány félcserje, egy csoportjuk egy- vagy kétéves lágyszárú növény.

Az ibolyák nemzetsége két csoportra osztható, az évelő ibolyákra, és az egy- vagy kétéves árvácskákra. Az ibolyákra jellemző, hogy a bibeszál egyenes, a vége horgas csőrű, amíg az árvácskák esetében a bibeszál vége görbült, csúcsa megvastagodott.  Az árvácskákat használják egyes hidegtálak illetve gyümölcsételek díszítésére is, de fogyasztásra is alkalmas. Ízük enyhén mentás.

Leginkább kertünk ékeként, díszeként ültetik ezt a virágot (az én kertemben is megtalálható belőle néhány darab). Erre a célra igen alkalmas az illatos ibolya (mely népies nevén  lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya) és a kerti árvácska (nekem ilyen van) is.

Az illatos ibolya virágából Franciaországban és Olaszországban kinyerik az illóolajokat és kozmetikai célokra, főleg parfümnek használják. Új-Guineában sebek gyógyítására, Kínában főzelék alapanyagnak használják. Az ibolya virágából szörp és lekvár is készíthető. Az illatos ibolya virága a köhögés és asztma tüneteit enyhítheti gyermekek esetében. Az illatos ibolya virágából nyert illóolaj álmatlanság elkerülésében is segít. A háromszínű árvácska kivonatának erős vérnyomás csökkentő hatása van.

 

Egyszóval egy sokrétű, összetett növényről van szó, mely azon túl, hogy kertünk dísze és éke lehet, felhasználásra kerül gyógyszeripari és kozmetikai célokra is. Kellemes illata miatt illóolaja párologtatásra, lakásunk illatának felpezsdítésére is alkalmas.

 

+Erősségek

ILLATOS ÉS SZÉP

-Hátrányok

NINCS ILYEN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments