Border Collie - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 18 - 15:15

Hosszútávfutó atléta

A Border Collie Anglia és Skócia közötti határvidékről való. Az ott élő farmerek már évszázadokkal ezelőtt megbízható és nyájukat engedelmesen terelő, vidéki zord klímájához alkalmazkodó juhászkutyákat tartottak. Elsőként e fajtáról John Caius írt 1576-ban megjelent „De Cannibus Britannicus” című könyvében a robusztus és munkaszerető collie-ról. Célzott tenyésztésük csak a 19. században kezdődött el. A fajta ősatyjának az 1893-ban született Old Hemp tekinthető, aki már 12 hónaposan kivételesen tehetséges juhászkutyának bizonyult. Az egyik legkeresettebb tenyészkan volt, aki több mint 200 utódot nemzett.

Ez a kutyus nem való mindenkinek. Csak olyan ember vállalja fel, aki valóban ki tudja elégíteni a kutyafajta igényeit. Szüksége van órákig tartó sétákra, biciklitúrákra stb. Az agility-sportokban szeret dolgozni, de önmagában mozgásként kevés számára. Ha csekély szellemi igénybevételnek van kitéve akkor pótcselekvéseket keresnek. Például gyerekeket terelnek, tárgyakat terelnek, vagy agresszívé válnak. Legjobb, ha ezt a fajtát valóban állatok mellé, juhász ember kezei alá engedik, ahol megkapja a megfelelő szellemi nevelést, a kellő fizikális terhelést, biztonságot.

A Collie egy robusztus kutya, kevésbé jellemző rá a betegeskedés. Örökölhetnek azonban szembetegséget, anyagcserezavart vagy TNS csontvelőbetegséget. Előfordulhat néhány kutyánál ízületi probléma vagy epilepszia is. Körültekintéssel vásároljunk, csak a megfelelő alomból, tenyésztőtől.

Bundáját érdemes rendszeresen átfésülni, különösen a közepes hosszúságú szőrzet csomósodik össze. Ellenőrizni kell a füleket, fogakat, szemüket és tisztítani időközönként szükséges.

Az őrzésre való hajlam benne van a Border Collie vérében. A munka iránt hihetetlen vágya és figyelemre méltó intelligenciája van, gond nélkül sakkban tart egy sok egyedből álló nyájat is. Szakterülete a juhnyáj felügyelete. Könnyedén a kiszemelt irányba tereli őket, átvezeti a kapun vagy leválaszt néhány állatot a nyájtól. Bár nagyon önálló, szorosan és készségesen együttműködik gazdájába. Nagyon érzékeny és minden áron megakar felelni. A Colliet már kiskorában korán szocializálni kell és a következetes nevelés fontos számára, hogy a fizikai és mentális terheléssel szófogadó kutyát kapjunk. Gyors a felfogóképessége, falkavezér jelleme van, könnyen nevelhető, de a rosszat is hamar eltanulja. Az oktatónak kellő tapasztalattal kell rendelkezni, hogy a hibákat gyorsan tudja korrigálni vagy elkerülje azokat.

Imádni való kutyusunk tekintete örökké figyelmes, hűséges. Szereti a gazdáját, mindig tettre kész. Ha dolgozik ábrázata merev és szigorú lesz, lapító testtartást vesz fel, mely erős koncentrációt tükröz. Ebben a pozícióban a fejét leszegezi és a farkát a hasa alá húzza. Izmos, atletikus és arányos a teste, ruganyos a mozgása, ez teszi igazán gyorssá. Mancsait csak kicsit emeli fel a talajról, ezért surranva és gyorsan mozog. A kankutyák max. marmagassága 55 cm, a szukák kicsit kisebbek. Súlya 13-22 kg mozog. A Border Collie-k a fajta standardleírásának megfelelően két különböző változatban, középhosszú és nem teljesen rövid bundával fordulhatnak elő. A középhosszú szőrváltozatnál a dús szőrzet sörényt, nadrágot és zászlókat képez. Az arcon, a fülön és a mellső végtagok elülső részén és a hátsó lábakon a csánktól a földig szőrzete rövid és sima. Mindkét változatnál a fedőszőr és az aljszőrzet is sűrű, mely a border collie számára védelmet nyújt az időjárással szemben. Bár a fekete-fehér a legismertebb színvariáció, rengetegféle színű lehet a bundája, azonban egyiknél sem lehet a fehér az uralkodó. A fekete-fehéren kívül még az alábbi színvariációk fordulhatnak elő: vörös, kék, kék-merle, vörös-merle, coboly színek, lila. Barna színű foltok mindegyik változatban előfordulhatnak.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments