Közzétéve 2023 január, 11 - 6:06

HORTHY TÚRA- KENDERES

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

HORTHY – TÚRA, KENDERES

Többször is megtettük az elmúlt két évben kedvesemmel, élettársammal, párommal a Horty-túrát, amióta itt lakom a közelben.

Az első megállóhelyünk, az első általunk megtekintett épület, a kastélyvolt, amely jelenleg mezőgazdasági iskolát üzemeltet, de vannak a látogatók, turisták, vendégek számára fenntartott, turisztikai látványosságai is.

Horthy Miklós az ország megmentője, kapitánya, nemes lelkű politikusa volt, akinek teljes neve vitéz nagybányai Horthy Miklós, személye és tevékenysége a mai napig megosztja az embereket, még a történészek is vitatkoznak rajta.

Akárhogy is, leszögezhetjük: Kenderesen abszolút pozitív a megítélése, hiszen a város nagyon sokat köszönhet a kormányzónak.

A Horthy-kastélynak, amely jelenleg kollégiumként, mezőgazdasági iskolaként működik, hosszú és hányattatott sorsa volt, de ma már óvó kezekbe került..

Második túra pont a református templom volt, melyben Horthy Miklóst és fiútestvéreit megkeresztelték.

A református templom egy olyan templom, amely egyhajós, keleten poligonális záródású templom, nyugati homlokzat előtt álló toronnyal, sarkain átlós irányú támpillérekkel.

A déli oldalon keresztszárny előcsarnokkal, amely 1874-ben épült. Északi oldalán melléktérrel. Síkfödémes, a hajó mindkét végén faszerkezetű karzattal. Berendezése a tizennyolcadik és huszadik század közötti időszakban épült, orgona

is található benne 1898-tól. A templomot, a református templomot 1924ben építették át. Középkori templom, a tizenhatodik század közepétől a reformátusok használják. 1766-ban, 1806-ban, majd 1861-ben, 1964-ben és 1982-ben felújították.

1882-ben tornyát megmagasították, fa toronysisakkal, 1936 Szeghalmy Bálint építész vezetésével újra felújították.

Harmadik megállóhelyünk a tengerészeti múzeum volt. Itt a tengerészettel és Horty Miklós tengerészeti tevékenységével kapcsolatosan nyerhettünk új információkat. Bepillantást nyerhettünk a kormányzóhelyettes Horthy István, valamint

felesége, Edelsheim-Gyulai Ilona életébe is. Itt találhatóak, tehát a tengerészeti múzeumban találhatóak Horthy Miklós kormányzó tengerész emlékei, valamint a hajózással kapcsolatos emlékek. A Horthy Miklós idején épült kultúrház jelenleg

a tengerészettel és a Horthy családdal kapcsolatos emléktárgyak bemutatásának ad helyet. A kiállítást nyugalmazott tengerészek álmodták meg és hozták létre az Alföld szívében, Kenderesen. A Tengerészeti Kiállítóterem melletti épület felújításával

három néprajzi kiállító teremmel bővült a Múzeum.

A kriptát a kormányzó építtette 1920-ban, és már messziről látszik, hogy nemrégiben felújították. Az épület a katolikus és a református temető határán áll, előkertjében pedig Horthy Miklós Portugáliából ideszállított síremléke található.

Utolsó állomásunk a Horthy-liget volt, melynek közepén I. világháborús emlékművet fedezhetünk fel egy korinthoszi oszloppal, amelynek tetején Szent Mihály arkangyal szobra áll. A terület 1921-ig temetkezési helyként szolgált.

Akkor döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a temető helyén egy díszparkot hoz létre. A liget közepén emelkedik az I. világháborús emlékmű, mely a XIII. huszárezred hősi halottainak állít emléket.

A Horthy túrát ajánlom minden magyar érzésű embernek élete során

legalább egyszer bejárni, kapitányunk a nemes érzésű

Horthy Miklós emlékére!

+Erősségek

NEMES, TÖRTÉNELMI

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments