Komondor a magyar pásztorkutya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 06 - 3:03

Hófehér szőrgombóc a legjobb portaőrző

Egy jól ismert magyar pásztorkutya a komondor, a legrégebben tenyésztették ki. Nevét a kun szóból származtatják. 1454-ben bukkant fel nyelvemlékeinkből először. Őseink vándorlásakor csatlakozott a kutya hozzánk és így került be a Kárpát-medencébe. De azt is mondják, hogy a kunok hozták be ezt a nagy testű pásztorkutyát. Ázsia sztyeppéin nagy méretű kuvasz jellegű kutyák őrzik a nyájakat, védik a ragadozóktól őket. Anno a legfontosabb vagyontárgy ugye az élő állat volt, muszáj volt védjék.

Nagyon sok beceneve volt, nevezték gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, pusztai komondornak, lompos szőrű komondornak, bagolyszemű komondornak. A nyelvemlékek szerint mindig is nyájat őrző nagy testű kutyákat jelölte a komondor név.

Sajnos mára már elmondható ez a kutyafajta alig éri el a 2000 egyedszámot.

Miről ismerhetjük fel?

A szőrzetéről, ehhez hasonló szőrzete csak a pulinak van és a bergamói pásztorkutyának. A szőrzet és a méret teszi ezt a fajta kutyát impozánssá, látványossá. Vastag szőrzetét az ázsiai puszták szélsőséges időjárásának köszönheti, ezért nincs szüksége ólra, ahova elhúzódjon a csapadék és a hideg elől. Ápolást nem igényel mindennap, de időnként az összenemezesedett csomókat ki kell bogozni, széttépni. Régen a birkákkal együtt levágták a szőrét is, hogy egészségi és jóléti állapotán változtassanak.

Nem nagy igényű elég neki a nagy tér és a gazdi szeretete. A porta, az udvar őrzése a vérében van, erre tanítani sem kell. Nappal keveset mozog, heverészve őrzi a területet, de mindig éber és a figyelme egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. Ha gyanús mozgást észlel mély hangú ugatással jelzi, ritkán ugat feleslegesen. A betolakodókat szembe támadja le, nem a megsemmisítés a célja, hanem a hatástalanítás. Amíg a gazda nem jelez neki, addig sakkban tartja a betolakodót.

Ha helyesen neveled akkor nem akar dominanciát feletted. Határozott és igazságos nevelést igényel, kimondottan embercentrikus, szeretetét nem csak gazdájára, hanem az egész családra és közeli barátokra is kiterjeszti. De ne gondold azt, hogy a komondor macskaszerűen hízeleg. Egyébként kimondottan tartózkodó, disztingvált, aki elvárja, hogy tiszteljék önállóságát, szuverén egyéniségét.

A gazdi jelenlétében úgy tűnhet, hogy milyen kedves az idegennel, de nyugi ha nem vagy otthon nem fogja beengedni az őrzött portára. Nem szereti a kiképzést, önálló döntéseket hoz, a számára értelmetlen parancsokat elengedi a füle mellett. Mindent gyorsan tanul, igen intelligens állat. Ettől függetlenül igényli a törődést, a foglalkozást, így tudunk vele egészséges kutyus-gazdi kapcsolatot kialakítani.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments