Közzétéve 2022 július, 20 - 16:16

HÉVÍZI SZENTLÉLEK TEMPLOM

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 200 Forint

A Szentlélek templom 1996-1999-ben épült, 1999-ben szentelték fel, tehát még abban az évben, amikor elkészült. A Szentlélek templomot a hévízi lakosok, vagyis a helyiek egyszerűen csak „kék templomként” is emlegetik, ezt a valóban kék színű, bazilikának ható templomot. Hét tornya a Szentlélek hét ajándékát, formája a Szentlélek alakját a kiterjesztett szárnyú galambot jelképezi.

A Hévízi szentlélek templomot Bencsik Pál apát elképzelése alapján Bocskai János keszthelyi építészmérnök építette.

A hévízi új templom építését az indokolta, hogy a kommunizmus idején a Tófürdőnél lerombolt helyett, csak a város szélén engedélyeztek új templomot emelését, melyre az akkori ideológiai és pénzügyi helyzet nyomta rá a bélyegét.
Bencsik Pál c. apát, plébános Úr, már idehelyezésekor (1989) felismerte a templom hátrányait, szűk, kicsi mivoltát. Bővíttette több-kevesebb sikerrel, ám a templom rossz tervezése ebben gátolta. A további évek során bebizonyosodott, hogy még így is kicsi a befogadóképessége, hiszen a templomba járók létszáma folyamatosan növekedett. Apát Úr kitartó és következetes kiállása találkozott Hévíz város vezetőinek támogatásával. Így adódott a lehetőség, hogy a város egyik kiemelt helyén, az üdülőközpontban épülhetett fel az Isten háza a Szentlélek tiszteletére.

Az alapkövet 1996. május 27-én (Pünkösdhétfőn) Dr. Szendi József akkori veszprémi érsek szentelte meg, s Bencsik Pál c. apát, plébános helyezte el.

A templom két új harangját (Szent Péterről és Szent Pálról elnevezetteket) Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte, s 1998. június 1-jén (Pünkösdhétfőn) Dr. Márfi Gyula érsek szentelte meg, mielőtt végleges helyükre kerültek. A templom elkészültekor a régi templom két harangját is átköltöztették a tornyokba.

A templomot 1999. szeptember 9-én Dr. Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek szentelte fel.

A templom mise rendje télen hétfőtől csütörtökig 7:30-tól kezdődik, pénteken és szombaton 17:00-kor, vasárnap pedig 9:00-kor, illetve 10:30-kor. Nyáron ettől annyiban történik eltérés, hogy pénteken és szombaton nem 17:00-tól, hanem 19:00-tól kezdődik a mise. Egyszerre ezer fő befogadására is alkalmas a Hévízi Szentlélek templom. Rendszeresen tartanak orgonakoncerteket, illetve idegen nyelvű miséket is Hévízi Szentlélek templomban.

A nagy, hatalmas és  impozáns épület a gótikus és modern stíluselemeket ötvözi, ezen stílusok alapján, ezen stílusok mentén épült.A templom legrégebbi ereklyéje az oltárnál található több mint százötven éves kéz nélküli corpus, melyet Bencsik apát úr adományozott (köszönet neki érte) a közösségnek, a templomnak a Szentlélek templomnak miután fiatalkorában ráakadt egy padláson. A templomot színes üvegek díszítik, belsejében több szobor is található.

Akinek fontos Isten jelenléte (és kinek ne lenne az ???) azon személy ebben  a templomban, a Hévízi Szentlélek templomban biztosan érezni fogja. Felemelő, feltöltő élményben lesz része azon személynek, vagy azon személyeknek akik részt vesznek a misén.

+Erősségek

ISTEN JELENTLÉTE, RENDKÍVÜL JÓ MISÉK

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments