Közzétéve 2022 július, 18 - 10:10

Hévízi sétáló utca

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

Ebben az évben végre eljutottunk párommal néhány napra, egy hosszú hétvégére – Hévízre nyaralni, kikapcsolódni, pár napot romantikusan kettesben tölteni. Hévíznek és környékének nincs ugyan sok turista látványossága, turista helyszíne, de ami van, az egyszerűen magával ragadó, csodálatos, felemelő és felüdítő. Ilyen többek között a Hévízi sétáló utca is.

Hévízen a Rákóczi utca teljes hosszában sétálóutcaként funkcionál, sétáló utcának használják, sétáló utcává minősítették. Ez az utca összeköti a Széchenyi utcát, a főutcát a Dr. Schulhof Vilmos sétánnyal és a gyógy tóval, ahol fürdőzni is lehet. A sétáló utcáról könnyen eljutunk a levezető csatornáig is.
A sétálóutcán nem csak butikok, kirakodó vásárok, pékségek, kávézók, fagylaltozók, éttermek várják az arra sétálókat, hanem megtekinthetjük az 1920-as években épült villákat, épületeket, sőt a Szentlélek Templomot is. Ezek nagy részét mára már átalakították, és szállás-, vagy vendéglátóhelyként várja az itt megszálló vendégeket, turistákat, pihenni és feltöltődni vágyókat. A hévízi sétálóutca közepén található az Art Mozi, mellyel szemben a dr. Moll Károly teret találjuk, itt  az orvosról készült egész alakos bronz szobor melletti szökőkútnál megpihenhetünk. Ez a szökőkút csodálatos, szépséges, és ha nagyon melegünk lenne, felfrissülésül is szolgál. Megmoshatjuk benne az arcunkat, kezünket is.

Dr. Moll Károly Simaságon született. Orvosi diplomáját 1913-ban szerezte meg Budapesten, majd a világháború után, 1920-tól Hévízen dolgozott. 1932-ben vezető fürdőorvossá vált. 1927-ben megszervezte a MÁV-kórházban Budapesten az első reuma osztályt, majd 1931-től bekapcsolódott a Magyar Balneológiai Egyesület munkájába, itt főtitkár 1939 és 1944 között.

1952-től osztályvezető főorvosa az Állami Gyógyfürdőkórháznak, majd később 1968-as nyugdíjazásáig igazgatóhelyettese.

Moll Károly nevéhez fűződik a Hévízi-tó áramlási térképének elkészítése, a súlyfürdő felfedezése.

Az utca végén az 1960-as évekbeli Terápiás Centrumként átadott Téli fürdő épülete helyezkedik el, melynek külső falán található a Pantheon, előcsarnokában a Jupiter kővel.

Sokat, nagyon sokat sétáltunk ezen az utcán, melyen megejthetjük a nyaralás során bevásárlásainkat is. Megvehetjük az ajándékba szánt tárgyakat, hűtő mágneseket, képeslapokat is, illetve miután bevásároltunk megihatunk egy kellemes kávét, és ehetünk egy jó szendvicset, péksüteményt is. Ha ennél kiadósabb étkezésre vágyunk esetleg, éttermi környezetben, arra is van itt lehetőség. Azonban be szeretnénk szerezni a következő pár napra az élelmiszert, esetleg egyéb dolgokra lenne szükségünk, akkor azt a tér végén található Coop boltban megtehetjük. Javaslom azonban átmenni a Keszthelyi Penny vagy Aldi, Lidl áruházakba azoknak a személyeknek, akik szeretnék olcsóbban megúszni a bevásárlást. Azokban a boltokban barátiabbak az élelmiszer árak.

 

Kellemes kikapcsolódást, élményekben gazdag feltöltődést

Kívánok minden hévízre, a Hévízi sétáló utcába látogató

Kedves vendégnek és turistának!

 

+Erősségek

kellemes környezet, butiksor

-Hátrányok

drága

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments