Közzétéve 2022 november, 17 - 9:09

HÁZTARTÁSI HULLADÉK- ÓVD A KÖRNYEZETET!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

Egyre fontosabb, sürgetőbb és szükségesebb az, hogy mindenki tisztában legyen vele, hogyan tud spórolni a háztartási energiával és hogyan tudja óvni a környezetet. Fontos, hiszen élhető Földet szeretnénk biztosítani gyermekeinknek, unokáinknak, vagy egyáltalán a jövő nemzedéknek.

Egy átlagos család évente körülbelül egy tonna szemetet termel. Kis odafigyeléssel ezt a mennyiséget jelentősen csökkenthetjük. Tanácsaimmal, javaslataimmal megpróbálok hozzájárulni én is a háztartásban keletkező szemét csökkentéséhez.  Elsősorban azért teszek erre kísérletet, hogy mindenki megóvja bolygónk jövőjét, élhetőbbé tegyük a környezetünket és javítsuk a háztartások minőségét.

 

Csökkentsük együtt a szemetet!

 

Amikor egy  élet mellett határozod el magad, nem kell nagy változtatásokra készülnöd. Sokkal fontosabb, hogy felülvizsgáld a mindennapi tevékenységeidet, és próbáld megtalálni azokat a pontokat, ahol változtatás szükséges.

 

1: A legelső lépés, amit már a boltban megtehetsz az az, hogy kerülöd a túlcsomagolt, vagy egyáltalán csomagolt élelmiszereket. Nagyon sok mindent meg lehet venni csomagolás nélkül, főleg, nejlonzacskó nélkül. Természetesen, ha módodban áll, akkor válassz inkább papír, vagy lebomló anyagból készült zacskót. Vihetsz a boltba saját magad által sokszor, többször használt zacskót, táskát is. Nem minden termékből szükséges csomagoltat vásárolni, elsősorban gondolok itt a  zöldségekre és a a gyümölcsökre. Megvásárolhatjuk ezeket csomagolás nélkül is. . Így a szemetes kosár sem telik meg felesleges fóliákkal, ráadásul spórolhatsz is, hiszen egyre több élelmiszer áruházban váltak fizetőssé a nejlon zacskók, de erre megoldás lehet a vászonzacskó is, melyet többször is felhasználhatsz, magaddal vihetsz.

2., A cipeléshez, haza vitelhez is javasolt korábban már használt (elsősorban vászon) szatyor is. A megvásárolt termékeket valamibe pakolni is kell, hogy haza lehessen vinni valamiben. Ha mindig új zacskót vásárolsz, azzal a pénztárcádat és a környezetedet sem kíméled. Hajtogass a táskádba egy vászonszatyrot, hogy mindig kéznél legyen, amikor a boltban csomagolni kell.

 

  1. lépésben (csak egy kósza gondolat erejéig) KÉSZÍTS KOMOPOSZTÁLÓT A LAKÁSBA

A komposztálásról azonnal a kert jut eszünkbe, pedig nyugodtan készíthetsz komposztálót a lakásba is. Nagyon egyszerű: nevezz ki egy vödröt vagy kisebb dobozt, amibe a zöld hulladékot teszed. Ha profin akarod csinálni, akkor rakj bele földet és egy-két gilisztát is (ennek az ötletnek, amennyiben horgászol, te vagy a férjed különleges előnyei vannak). A végeredmény pedig kiváló tápanyag a szobanövényeknek.

  1. Lépésben pedig vissza lehet térni a kifejezetten környezetet károsító takarítószerek helyett például az ecetre, szódabikarbónára. Illetve a citromsav is kiválóan helyettesíthet szinte bármilyen vegyszeres keveréket. Sokkal környezetkímélőbb, tárolásuk egyszerűbb, kisebb helyet foglalnak, valamint műanyag flakonnal sem telik meg a szemetesünk. Így is tudjuk óvni környezetünket.

5., Próbáld meg csökkenteni az egyszer használatos dolgokat! Ilyen például a műanyagpohár vagy szívószál. Kiváló alternatívái léteznek már ezeknek is, például a repoharak vagy az üveg-, illetve fém szívószál.

6.,  TAKARÍTS MOSHATÓ RONGGYAL

A takarításnál rengeteg nedves- és papír törlőkendőt használunk. Ehelyett dolgozz kimosható rongyokkal. Sokkal olcsóbb, illetve a szemetet is csökkented így is. Nyugodtan használhatsz már kidobásra váró, elnyűtt vagy lyukas pólót, zoknit, nadrágot is. A legjobb erre a pamut anyag. A pamut anyagú kimosható ruhával ugyanúgy, ha nem jobban lehet takarítani, mint a papírtörlővel. Javaslom a konyhában is a ruha, konyharuha használatát papírtörlő helyett.

  1. JAVÍTTASS MEG, AMIT LEHET

A már nem használt otthoni gépeket ne dobd ki, inkább ajándékozd oda valakinek, vagy add el, cseréld el. Ha pedig elromlott, akkor először érdemes a szervizben utánajárni a javíttatási költségeknek. Előfordulhat, hogy jobban megéri megcsináltatni, mint vadonatújat venni helyette. Ha van egy ezermester párod, akkor határozottan büszke lesz magára, ha ilyen kérdésekben hozzá fordulsz. Ha pedig TE MAGAD vagy az ezermester, ugye milyen jó érzéssel tölt el bütykölni valamit, főleg, ha még meg is dicsérnek érte.

 

Ami még nagyon fontos,

aza szelektív szemét gyűjtés!

Igényelj az önkormányzatától szelektív szemetest, ezt mindenhol kötelességük biztosítani. Ezzel több helyed lesz, ugyanakkor a helyes szétválogatás miatt a szemét nagy része nem vész kárba, hanem újrahasznosításra kerül.

+Erősségek

KÖRNYEZETVÉDELMI SZEMPONTOK

-Hátrányok

KICSIT TÖBBET KELL VELE FOGLALKOZNI

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments