HABANERO - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 16 - 11:11

HABANERO

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

Párom egyik hobbija a horgászat mellett a chili paprikák termesztése, fejlesztése. Foglalkozik Habanero paprika termesztésével is, saját chili szószokat és egzotikus ételeket készít belőle.

A habanero, más néven havannai erőspaprika a kínai paprika legismertebb változata. A csípős chilik, chili szószok egyik legismertebb alapanyaga. A legcsípősebb paprikák közé tartozik, száztól háromszáz ötven Scoville-egység erősségű.

A habanero paprikát először az indiánok kezdték el termeszteni i.e. 2000-1000 közötti időszakban az Amazonas vízgyűjtő területein. Onnan terjedt el a karibi térdségben, később a Yucatán félszigeten is. Mióta a csípős csilik divatba jöttek, a Föld szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik. Nevével ellentétben Kubában nem gyakori, és régebben sem volt az.

A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában a megváltozott klíma hatására is nagyra, akár méteresre is megnő. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Csomónként 2–6 paprikát hoz, ami ritkaság: a paprikafajok többsége egy-egy termést nevel egy ponton.

Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különféle, a miniatűrtől, melynek mérete 0,5 centiméter átmérőjű, egészen a tizenkettő centiméteresig. A habanerókra jellemzően kupolás vagy lapított harang alakúak, a végük időnként kihegyesedik. A mexikói habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancs, sárga vagy fehér, a karibi piros, illetve vörös. 11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 45 cm távolságot! Napos helyet igényel, de érzékeny az erős UV sugárzásra és nehezen fejlődik, árnyékosabb de meleg zugban hamar nagyra megnő. Tápoldattal különösen jól fejlődik, de a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert virágait eldobja! Ha melegházban neveljük, vagy sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, a mi éghajlatunkon is meglepően megnőhet, akár méteresre is. Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is megegyezik.

Felhasználására leginkább a csípős szószok készítése jellemző.

Szárítva is árulják; ekkor használat előtt áztassuk vízbe, hogy felpuhuljon, vagy porítsuk mozsárban (de ilyenkor vigyázzunk, nehogy belélegezzük a porát). Feldolgozásához húzzunk védőkesztyűt!

A védőkesztyű használata valóban nagyon fontos a Habanero (és sok más) chili paprika feldolgozásánál. Vigyázzunk arra is, hogy még csak véletlenül se nyúljunk a szemünkbe közben, mert hiszen könnyezzni fog, erőteljesen. A port, a Habanero porát ne lélegezzük be!

A Habanero fő fajtái:

–       A White Habanero (Fehér Habanero) 100-350 Scoville erősségű

–       A Chocolate Habanero 300-425 Scoville erősségű

–       Caribbean Red Habanero 300-475 Scoville erősségű

Aki szereti az erőset, mint ahogy mi is párommal, annak ajánlom figyelmébe a Habanero paprikát, saját chili szószok készítéséhez is, vagy akár ételekhez, különleges egzotikus ételek elkészítéséhez is!

+Erősségek

A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA

-Hátrányok

EGY PICIT TÚL ERŐS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments