Hogyan tároljunk! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hűtőszekrény

Közzétéve 2022 június, 07 - 9:09

Ha azt akarod tovább maradjon!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 13464

Különösen tavasszal, nyáron, és hosszan tartó ősz idején is sokszor gondot okoz egyes termékek tárolása, állaguk megőrzése.

Most ezzel a témával kapcsolatban szeretném véleményemet közzé tenni.

Kezdjük a tojással, ami ha megromlik nagyon büdös tud lenni és a romlott tojás súlyos betegséget is okozhat, ha fogyasztunk belőle.

Régi módszer, de bevált, hogy a tojás házi tartósítása úgy is történhet,hogy vazelinnel bekenjük, vagy ládába korpa kozé rakjuk.

A szeptember végi valóban friss tojás karácsonyig is eláll minden konzerválás nélkül, ha hetente egyszer átfordítsuk a tojásrekeszekben, és nem túl hideg éléskamrában tároljuk.

Mit csináljunk a maradék tojás sárgával?

Óvatosan csúsztassuk bele egy csészébe, töltsünk rá hideg vizet, és így helyezzük el a hűtőszekrénybe.Néhány napig is eltartható, annélkül,hogy kiszáradna.

De a tojássárgája frissen marad akkor is, ha egy csavaros üvegben, hideg vízzel elfedve helyezzük a hűtőbe.Így kisem lötykölődik.

Ezt sokan nem tudják!

A tojásfehérje mélyhűtve akár egy évig is tárolható!

Egy pohárban 7-8 fehérje is elfér. ami a karácsonyi habcsókhoz, és más apróságokhoz kitűnően felhasználható.

A VAJ!

A vajat tartósabbá tehetjük, ha 25 dk lassal elkeverjük egy csésze féltartós tejjel, formába öntjük, és a mélyhűtőbe helyezzük.

A felbontott vajat hűtőszekrényben is egy friss vízzel telt edényben tartsuk, így nem veszi fel a különböző szagokat.

Az állott, avas szagú vajat forralt langyos tejjel és kevés sóval keverjük el, és így visszanyeri eredeti friss ízét.

KENYÉR!

Ezek a tippek régi megfigyeléseket, tapasztalatokon alapszanak, érdemes ma is alkalmazni.

Manapság a kenyér egyre drágább, fontos, hogy nagy gondot fordítsunk a tárolásra, állaguk megőrzésére, ne pazaroljuk a kenyerek!

A kenyér tovább friss marad, ha egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben tároljuk.A szükséges mennyiséget levágjuk és mikróban vagy sütőben felmelegítjük.Olyan lessz mintha most sütötték volna!

Ha a kenyeres zacskóba egy kevés zellert teszük, a kenyér tovább megőrzi frisseségét.

A száraz kenyérből is varázsolhatunk friss kenyeret, ha 24 órára egy nedves kendőben a hűtőszekrénybe helyezzük, a kendőt levesszük, majd a kenyeret átmelegítjük.

Nem szikkad ki a kenyér ha zárd dobozban tartjuk és almát teszünk mellé.

ÉLESZTŐ!

Szorosan csomagoljuk be alufóliába, vagy csavaros üvegbe helyezve tegyük be a hűtőszekrénybe.Így néhány napig tárolni tudjuk még ha előtte már fel is bontottuk a csomagolását.

MÉZZEL KAPCSOLATOS TANÁCSOK!

A cukor sokszor megkristályosodhat a mézben.Ennek elkerülése érdekében az alábbiakat javasolom.

Tegyük a mézet kis műanyag zacskóba,és fagyasszuk le a mélyhűtőbe.Ezután könnyen kiolvasztható, nem lessz kristályos.

Ha a méz már nagyon kristályos, akkor langyos vízben úgy 35-40 fokos, olvasszuk fel,melegítés közben kavargassuk.

A mézet soha ne tároljuk fémedényben,legalkalmasabb erre az üveg.

SAJTFÉLÉK!

Azért,hogy a sajt ne száradjon ki,ne penészedjen meg, zárjuk be zárható műanyag dobozba.amelyet előzőleg vajpapírral béleljük ki.Így tegyük a hűtőszekrénybe.

Ha éppen nincs ilyen dobozunk akkor az a megoldás,hogy ecettel nedvesített kendőbe tegyük bele, és hűvös helyen vagy éppen a hűtőbe tároljuk.

A régi de nem penészes sajt újra friss lessz, ha egy ideig sós vízbe mártott szalvétába tekerjük.

Ha a sajt megkeményedett, áztassuk egy kis ideig friss tejbe, majd tiszta ruhában szárítsuk meg.Ismét friss és ízletes lessz.

Van még egy nagyon jó módszer!

A sajtot diódarálóval reszeljük meg, így a keményebb darabka sem vész kárba,és nem sérül meg a kezünk a reszeléskor.

A sajttal egyenlő mennyiségben vajat melegítsünk  fel,keverjük hozzá a reszelt sajtot, szórjuk meg piros paprikával, enyhén főzzük össze,majd öntsük olyan edénybe, amit majd asztalra tehetünk.Hűtsük le.Rozskenyérre, vagy zsemlére, kiflire, kenve kitűnő szendvicset kapunk.A maradékot később is felhasználhatjuk.

HAGYMA TÁROLÁSA!

Fokhagyma gerezdeket a mélyhűtőben tároljuk, erősan, jól zárható műanyag zacskóban.Biztonság kedvéért húzzunk rá mégegy zacskót amit gumizzunk le.A fokhagymagerezdek nem száradnak ki, ha lehámozva, üvegbe zárva, salátaolajba teszük.

Hagymát úgy érdemes tárolni,ha egyenként fóliába csavarjuk, nem hajtanak ki, nem puhulnak meg és tovább  maradnak frissen.Haa felvágott hagymát nem használjuk fel,teljesen, akkor a vágási felületet kenjük meg vajjal.Alufóliába csomagolva, hűtőszekrényben friss marad.

A zsenge tavaszi zöldhagymának ne dobjuk ki a szárát, apróra vágva körözöttbe, burgonyalevesbe, töltelékfélékbe nagyon jó ízesítő.

PETREZSELYEM,ZELLERLEVÉL, KAPOR!

Hogy ezek frissen maradjanakés jól is lehessen vágni, tároljuk széles szájú csavaros üvegben a hűtőszekrényben.Műanyag dobozt is használhatunk de ezt ki kell bélelni selyempapírral.

Sóval is konzerválhatjuk ezeket.A megmosott apróra vágott petrezselymet, zellert, kaprot  sóval rétegezve szorosan nyomkodjuk üvegbe, felülre is tegyünk sót,lezárva vagy lekötve, tárolhatjuk.

Végül a BURGONYA TÁROLÁSA!

Ha már korábban előkészítettük a burgonyát, azaz meghámoztuk, aprítottuk, akkor is frissen marad, ha felhasználásig beleteszük egy jól zárható edénybe, vízbe, és berakjuk a hűtőbe.A vízbe tegyünk néhány csepp ecetet.

A sült burgonyát felfríssíthetjük, ha rövid ideig hideg vízben áztatjuk, és azután 20 percre forró sütőbe tesszük.

A burgonya nagyobb mennyiségben tárolva gyakran megrohad, kicsirázik.Megelőzhetjük ezt azonban úgy,hogy ha közelében egy edényben égetett meszet helyezünk el.

Sorolhatnám még más zöldségek, gyümölcsök, alapanyagok tárolásának fortélyait, praktikáit, de úgy gondolom, hogy a fentiek ismertetésével is hasznos információkkal tudtam szolgálni olvasóimnak.

+Erősségek

Jó tudni ezeket mindenkinek!

-Hátrányok

Nem teljesség igényével írtam!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments