A gyöngyvirág - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 01 - 11:11

Gyöngyvirág – a tavaszi kertek illatos csodája.

A gyöngyvirág egyedülállóan szép, az illata pedig varázslatos – nem véletlen, hogy legkedveltebb növények egyike.

Mi is nagyon szeretjük a gyöngyvirágot és az még csodálatosabb, hogy a kertünkben is illatozik ilyenkor tavasszal.

Egész kicsi bokrot hoztunk el Anyukámtól sok-sok évvel ezelőtt – elültettük egy pici helyen és azóta nagy területet foglalt már el. A gyöngyvirág is Anyukámra emlékeztet, mint oly sok szép virág az udvarunkban és kertünkben.

A gyöngyvirág medve fűformák családjába tartozó nemzetség egyetlen faja. Őshonos Ázsia és Európa mérsékelt éghajlatú tájain, tölgyesekben, lombos erdőkben, ligetekben találkozhatunk vele, ahol nyirkos a talaj. Árnyékos területek kedvenc talajtakaró növénye.  Történelme messzire visszanyúlik, hivatalosan 1420-ban termesztésbe vonták.  Magyar nevét a gyöngyöm-virágom becézés, virágainak gyöngysorszerű elrendezése ihlette.

A gyöngyvirág lágyszárú, évelő virág, kertekben is nagyon sok helyen megtalálható. Vékony, elágazó kis gyökerei a talajban futnak, ezekből fejlődnek ki a hajtások. Levelei 10-20 cm hosszú, hegyes csúcsa van – sokszor már április végén elkezd virágozni, de leginkább májusra tehető a virágzása. Szeptemberben-októberben érő piros termése, 3 rekeszes bogyó, minden rekeszben 4-10 magkezdemény van.

A gyöngyvirág pasztell rózsaszínű is lehet, a kertünkben fehér virágokkal örvendeztet meg minket. A virága harang alakú, bókoló, fürtös kinézetű. Az illata nagyon kellemes. Úgy jellemezhetjük, hogy némi zöld illat, pici citrom és rózsaillattal keveredik. Egy tanulmány szerint 13 vegyületet találtak meg benne, a virágok illatáért felelős 23 vegyület közül. Legnagyobb koncentrációban a citronellol, a geraniol és a fenilacetonitril fordul elő benne.

A gyöngyvirág lomblevelét a gyógyszeripar feldolgozza – szívgyógyszernek, külsőleg pedig ízületi bántalmak ellen használják. Egyébként rendkívül mérgező, tehát fogyasztani semmiképpen nem szabad – csak illatozzuk meg és gyönyörködjünk benne.

Kis csokrokat készítünk belőle, gyönyörködünk szépségében, s ha elmegyünk mellette érezzük kellemes illatát.

Zöldülő gyöngyvirág levelek, amelyekben majd megbújnak a kis hófehér harangocskák, gyöngyöcskék – és szerteszét árasztják illatukat:

+Erősségek

Csodálatos.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments