Gyökereztetés házilag - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 21 - 10:10

Gyökereztető hormon helyett méz és fahéj

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

 

Gyökereztetőpor helyett Méz és fahéj

– Gyökereztetés házilag –

Legyünk akár gyakorlott kertészek, akár kísérletező kezdők, a növények szaporításának feladatával bármikor találkozhatunk, főleg, ha kedvenc szobanövényünk vagy kerti virágaink szépen terebélyesednek. A gyökereztető hormon egy olyan anyag, aminek a célja, hogy a dugvány gyorsabban fejlessze ki az új gyökereket, illetve azok erősebbek, életképesebbek legyenek, ezzel növelve a növény kifejlődésének esélyét. A dugványozás és a gyökereztető hormon használata leginkább egyszerű, lágyszárú növények esetében javasolt, gyakran szaporítjuk házilag a szobanövényeket, a fűszernövényeket és a virágos növényeket. No de létezik egy majd minden háztartásban fellelhető alapanyag kombináció, aminek a segítségével egyszerűen és hatékonyan tudunk házilag gyökereztetni- ennek következményeképp az anyaalanyról erős példányokat nevelni.

A méznek és a fahéjnak nemcsak a konyhában veheted hasznát, a kertben is jó segítőtársaid lehetnek, főleg akkor, ha a drága palánták helyett szeretnéd magadnak nevelni az új növényeidet.

Aki szeret kertészkedni, előbb-utóbb megpróbálja maga szaporítani a kedvenc növényeit. A legtöbb dísznövény, fűszernövény ugyan magról is szaporítható, de sokkal gyorsabb az eredmény, és egészségesebb az új növény, ha dugványozással, gyökereztetéssel próbálkozol. Ez a fajta gyökereztetési mód azért is biztosabb mint magról nevelni, mert így gyakorlatilag klónozod az anyanövényt, míg magvetés esetén egyes fajtáknál megeshet, hogy nem pont olyan lesz, mint amiről a magot szedted. A gyökereztetéshez pedig a legjobb házi segítség a fahéj és a méz, ezek használatával biztosabban hoz gyökereket az anyanövényről levágott vessző.

Válaszd ki a szaporítani kívánt növényen egy olyan vesszőt aminek egészségesek a levelei. A szár aljáról csipkedd le a leveleket. Csak a vessző tetején hagyj meg 3-5 darabot. A dugvány szárát mártsd mézbe, majd fahéjba. A méz megvédi a dugványt a rothadástól, és elpusztítja a baktériumokat, a fahéj pedig segíti a gyökeresedést.

Az előkészített ágakat szúrd bele egy virágfölddel megtöltött, kisebb cserépbe. Locsold meg úgy, hogy éppen csak nedves legyen a föld, majd húzz egy zacskót a tetejére. Naponta egyszer szellőztesd, – vagyis vedd le a zacskót a szaporítani kívánt növényről, hogy ne fülledjen be a dugvány. 5-10 nap alatt a legtöbb növény gyökeret fog ereszteni, láthatod, hogy új hajtásokat fog hozni. Ha már alaposan benőtték a gyökerek a palántázó cserepet az új növényedet átültetheted nagyobb cserépbe vagy ki a kertbe.

Ezt a módszert sokan a boltokban kapható gyökereztető hormon helyett használják. Én fásszárú gyógy- és fűszernövények szaporításához használom hatékonyan, mint például rozmaring és levendula. Mindenképp érdemes kipróbálni! 🙂

+Erősségek

Minden háztartásban fellelhető

Hatékony

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments