Körömvirág - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 január, 14 - 0:00

Gyermekkorom hasznos virága

Gyerekkoromban dédmamám kertjében sok köröm virág volt és mindig készített belőle krémet amit ha fájt a lába vagy a keze használt, néha nekem is szükségem volt erre  a krémre ha fájt a lábam és mindig nagyon gyorsan hatott. Nagyon szerettem a dédmamám ezt a krémjét és mindig volt nekünk is otthon ilyen.

Az élénk sárga és narancssárga virágok, amelyeket történelmileg gyógyászati ​​és kulináris célokra használnak, könnyű körömvirág-gondozásból származnak, amikor ezt az egyszerű virágot termesztik.

A szirmait főzéshez használják, és a múlt századokban a sajtokban és a vajokban sárga színezékként használták őket. Pörköltekben, húslevesekben és salátákban használva ezek a szirmok sok ételhez sáfrányhoz hasonló fűszeres ízt adnak.

A körömvirág növények minden része sok szempontból hasznos. A növény állítólag stimulálja az immunrendszert, és jelenleg számos kozmetikum összetevőjeként használják. A körömvirág virágai és levelei száríthatók és tárolhatók későbbi felhasználás céljából.

Mint a legtöbb gyógynövény, a körömvirág is alkalmazkodó, és nem igényel sok karbantartást. A gyökerek gyakran alkalmazkodnak a rendelkezésre álló helyhez. A csodálatos cserepes körömvirág konténerekben vagy ágyakban termeszthető, teljes napsütésben, árnyékoló körülmények között. Mivel a körömvirág inkább a hűvös hőmérsékletet kedveli, a virágok szűrt napon vagy árnyékos területeken hosszabb ideig tartanak.

Hogyan kell ültetni a körömvirágot

A körömvirágot nagyon könnyű magokból vagy átültetett növényekből felnevelni vagy egyszerűen ahogy a virág magvai elhullanak a földön máshova úgy tovább terjed. A megvásárolt palántákat a fagyveszély elmúltával kell elültetni; magokat közvetlenül az utolsó tavaszi fagyidő előtt lehet vetni. Nem igényel sok gondoskodást ez a virág sem.

Mire használhatjuk fel ezt a gyógynövényt:

Körömvirág receptek otthonra

Krém: két marék növényt (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit felmelegítünk, mintha húst akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe. A zsír helyett érdemes sheavaj és kakaóvaj keverékét használni, ha pedig arckrémet szeretnénk készíteni, akkor E-vitamint és mandulaolajat is adhatunk hozzá, de csak ha már kihűlt.

Én sokszor elkészítettem már ezt a krémet magamnak ahogy a dédmamám megmutatta nekem, hogy készíti Ő el.

Tea: Egy bögre (2,5 dl) vízhez egy púpozott teáskanál szárított körömvirágot adunk. A forrázatot 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, édesítés nélkül megisszuk.

Még  teában eddig nem próbáltam ki ezt a gyógynövényt én mindig a krémet használtam amit dédmamám és utána már én is eltudtam készíteni.

Bár még találtam pár felhasználási módot, vannak olyanok akik ülő fürdőt csinálnak maguknak a virágnak a kiszárított szírmait szórják be a vízbe.

+Erősségek

Fájdalomcsillapításra tökéletes krémet lehet belőle készíteni

Kobold

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments