Gödöllő - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 június, 13 - 13:13

GÖDÖLLŐ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

Gödöllőn lakik néhány barátom, így most erről a városról írnék cikket. Egy ideig én is itt laktam. Gödöllő Pest megyében fekszik, Észak-Keleti irányban Budapesttől, a Gödöllői-dombságban, a Rákos patak Völgyében, Budapesttől harminc kilométerre. Magyarország fővárosából megközelíthető busszal, vonattal, de e legegyszerűbben talán az Örs Vezér teréről induló Gödöllői Hév járataival. Legismertebb nevezetessége a Grassalkovich- kastély és a Szent István Egyetem.

Gödöllőt 1349-ben említik először I. Lajos uralkodónk egyik adománylevelében. A település neve Gudulleu, Gudullur, Gödöle, Gedellő alakban fordul elő a korai oklevelekben, 1868–ban nyerte el hivatalosan a Gödöllő elnevezést. A török idők alatt a törökök teljesen elpusztították, lerombolták, később újra felépítették és újból benépesült.

A település a második világháborúig főként mezőgazdaságból élt. Számos ma is működő állattenyésztési kutatóintézet alakult itt, nem véletlenül található ma is itt az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkozó, vadgazdálkodást is tanító Szent István Egyetem.

 

Az iparosítás a huszadik század második felében kezdődött meg Gödöllő városában, 1950-ben települt ide a Ganz gyár, a Ganz Árammérő gyár, 1966-ban a HUMAN Oltóanyag termelő és Kutató Intézet. A korábbi HUMAN alapjain három gyógyszeripari cég – az olasz Kedrion Biopharma, a brit GlaxoSmithKline és az izraeli TEVA – is folytat jelenleg tevékenységet, gyártást Gödöllő városában. .

A város déli határában alakult meg a Gödöllői Gépgyár amely kezdetben a Vörös Csillag Traktorgyár gyáregységeként működött, majd az 1970-es évek elején katonai vezetés alá került, és ezután részben itt folyt a Magyar Néphadsereg páncélos és egyéb járműveinek javítása. Gödöllőn található az AVON Cosmetics kelet-európai elosztó központja is.

A multinacionális cégek mellett számos sikeres helyi kis-és középvállalkozás is működik a városban.

Tehát Gödöllő városában rengeteg gyár, gyáregység és vállalkozás található, amely rengeteg, megfelelő mennyiségű és minőségű munkahelyet, munkalehetőséget biztosít Gödöllőn és Gödöllő környékén lakók számára.

Nevezetességei:

A Gödöllői Királyi Kastély, a Grassalkovich-kastély vagy más néven a Gödöllői Királyi Kastély Mayerhoffer Andreás építőmester 1735öt követően megalkotott építőművészi remekműve, amely később több bővítésen is keresztülment. Mai formáját a 19. század végére nyerte el.

További nevezetességei a teljesség igénye nélkül Gödöllőnek:

 

–          a Máriabesnyői kegyhely

–          a  Hamvay Kúria

–          Számos Múzeum és Kiállítóhely

–          Illetve maga a Gödöllői-dombság, amely rendkívüli lehetőségeket rejt magában a kirándulni, túrázni, kikapcsolódni vágyók számára

 

 

Amennyiben Budapesten lakunk, itt kirándulunk, vagy egyszerűen csak erre visz utunk és van pár szabad óránk, akkor tekintsük meg Gödöllő városát, amely mind művészeti mind természeti szépségekben, látványosságokban gazdag város.

 

Kellemes kikapcsolódást még kellemesebb feltöltődést kívánok Gödöllő városába látogatóknak!!!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, TERMÉSZETI, KULTÚRÁLIS ÉS MŰVÉSZETI ÉRTÉKEKBEN GAZDAG

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments