Pünkösdi rózsa - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 01 - 11:11

Gazdagon virágzó csoda szép növény – a Pünkösdi rózsa

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

Pünkösdi rózsa

Kínában közel 2000 éve termesztett növény, mely egyben az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. A pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez annál is meghökkentőbb, mivel a növény mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.  A pünkösdi rózsa neve valószínűleg a reneszánszban a pogány római rózsaünnepek emlékeként támadt fel. A virág változatos színekben pompázik, és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat ölelik körül. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak. A pünkösdirózsa sok örömet szerez annak, aki az ültetésen túl megfelelően gondoskodik a neveléséről.

A pünkösdirózsa virága nagyon változatos az egyszerűtől a tömött virágzatúig, a parfüm illatútól az alig illatosig terjed. Színét tekintve már szűkebb a határ, alapszíne a rózsaszín és változatai, valamint a fehér és árnyalatai, de ezen felül barack, és sárga színben is fellelhetők. Faj és fajta viága igen gazdag, a nemesítők egyik kedvenc virága. Előszeretettel kísérleteznek vele, újabb és újabb színek formák elérésének céljából. Egyes fajtái a talajba teljesen visszahúzódva telelnek -ezek az elterjedtebbek, – míg más változatai fás részekkel a föld fölött telelnek, ők a fás bazsarózsák.

Gondozása:

Napfénykedvelők, ezért napsütéses helyre kell ültetni a kertben. Legalább fél napig érje a napsütés. Egyik nagy ellenségük az árnyék!!! Árnyékos körülmények között a virágzás elmarad, sőt néhány év alatt kivérzik a növény és eltűnik a kertünkből.

Mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposzttal és kevés agyaggal a földjét gazdagítani.

Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést, és az elvirágzás után is érdemes az öntözésre odafigyelni. Az enyhén savanyú vagy semleges kémhatású (pH 6,5 – 7) talajokat szereti. Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökerek kifejlődéséhez. Augusztus és szeptember az ideális a szaporításra. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait érdemes betakarni. A frissen ültetett növényt is ajánlott a fagytól óvni az első télen, pl. szalmatakarással. Mind a fás szárú, mind az évelő pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel is. Sajnos nem sokáig gyönyörködhetünk a pünkösdi rózsa virágzásában, viszont csoda szép színvilága kárpótol minket. Szokták nevezni a növényt a májusi kertek királynőjének is, hiszen májustól júniusig folyamatosan ontja a virágait, azonban csak pár napig tündökölnek a virágok. Elvirágzás után a virágszálakat tőből vágjuk le – de a hajtások felét hagyjuk meg, azokon csak az elvirágzott virágfejeket távolítsuk el. Ha mindent jól csinálunk, és a növény jól érzi magát, akkor akár 30-40 virágot is hozhat egy tő.

A fagyok érkezte előtt be kell takarnunk a növényt, nehogy elfagyjon, használjunk erre a célra száraz faleveleket, vagy faforgácsot. Tavasszal metsszük egy kissé vissza a bokrokat, egy-két rügyre vágjuk ki, ezt a növény meg fogja hálálni, sokkal több és nagyobb virágokat fogunk kapni a következő évben.

Tavaly kora tavasszal, – amikor még nem kezdtek el fejlődni a friss hajtások- az óriási pünkösdi rózsa bokromat négy részre szedtem. Annak ellenére, hogy igen forró nyári hónapok voltak, a friss ültetések túlélték, az idén már gyönyörűen hajtanak. Igaz, fagyos szentek előtt járunk még, de igen hűvös napok köszöntöttek a fiatal pünkösdiekre a napokban, így a tövét szalma takarással igyekszem megóvni. Eddig gyönyörűen hajtanak, remélem, hogy májusra már virágot is hoznak.

Ha van napos hely a kertünkben, mindenképp érdemes ültetni pünkösdi rózsát, – ha egyszer megtalálja a helyét, rendkívül hálás dísze lesz a kertünknek.

+Erősségek

Kellemes illata van

Könnyen sazaporítható

Ontja a virágokat

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments