Lestyán - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

Fűszernövény a kiskertben- íze mint a Delikáté: Lestyán

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

Fűszernövény a kiskertben- íze mint a Delikáté: Lestyán

A lestyán a petrezselyemhez, zellerhez kicsit hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk főzéskor. Termesztése elég egyszerű, mert igénytelen növény. Bármilyen talajon megél,- igaz, a humuszban gazdag közeget jobban kedveli. Ha jó helyen van, a magassága az 1 métert is meghaladhatja! Egy bokor kielégítheti az egész éves fűszer igényét! Mivel régóta termesztik, a lestyán sok helyen vadon is megtalálható. A növény Dél-, Nyugat-ázsiai eredetű, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Levele frissen vagy szárítva is használható, de le is fagyasztható. Szárítva jól záródó üvegben tárolhatjuk, hogy jellegzetes aromájából ne veszítsen. Levesek, húsok ízesítésére kiváló. Meghámozott gyökere hús- vagy zöldséglevesbe tehető, míg a magjait tehetjük sajtkrémbe, fűszervajba, de a kenyértésztába is. A lestyánnak enyhén csípős, intenzíven édes, a zellerre hasonlító íze van, enyhén pézsmás utóízzel. Ausztriában, Dél-Németországban, Romániában és Bulgáriában a különböző levesek és raguk népszerű hozzávalója. Az ókorban a lestyán volt az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amelyet szárnyasokhoz és tenger gyümölcseihez használnak.

Magról is szaporítható, de ha biztosra akar menni, vásároljon palántát. Tavasszal és ősszel is ültethető. A meglévő lestyánbokrot 4-5 évenként érdemes tőosztással megújítani. Némi locsoláson és kapáláson kívül sok gond nincs vele. Ha inkább a gyökeréért termesztjük, törjük ki tőből a fejlődő magszárakat. Ha magot akarunk gyűjteni, ne hagyjuk a termést teljesen beérni, hanem vágjuk le az ernyőket, amint barnulni kezdenek és tároljuk száraz helyen a teljes beérésig.

Nem csak remek fűszernövény, de gyógyhatásai is ismertek, már a középkorban is használták. A kb. 1,0% illóolajon kívül szerves savakat (angelikasav), cukrokat, gyökere pedig főleg kumarinokat tartalmaz. A gyógyászatban vizelet, vesekő és –homok hajtására használják. Megszünteti az ödémákat, a gyomorégést, serkenti az emésztést.

Termesztése:

Szaporítására három módszer terjedt el: helyrevetés, palántázás, tőosztás. A helyrevetés és a tőosztás előkészítése megegyezik. Az őszi ásást, szántást munkáljuk el és gereblyézzük simára, készítsünk magágyat. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat. 60 cm-es sorokba, 1-3 cm mélyre. A sorok két végét jelöljük meg. Tőosztáskor a nyugalomban levő idősebb töveket fagymentes téli napokon ássuk ki és vágjuk 3-4 részre. Minél kisebb sérülést ejtsünk. Mindegyik részen legyen gyökér és néhány rügy. Az egyes darabokat 60 x 35-40 cm-es távolságra helyezzük a talajba és tömörítsük köré a földet, enyhén fel is kupacolhatjuk.

Kiskertekben ajánlható és biztonságos a palántáról való szaporítás: Ebben az esetben a lestyán majdani helyén szeptemberig lekerülő növényt termeszthetünk. Az elő növény betakarítása után távolítsuk el a növénymaradványokat és a gyomokat, majd ássuk fel a területet és egyengessük simára. A talaj néhány hetes ülepítése után megkezdhetjük a palántázást. A palántát szabad földben neveljük 20 cm-es sor- és 8-10 cm-es tőtávolsággal. Késő ősszel vagy tavasszal, március-április táján vessük. Az ágyast folyamatosan tartsuk gyommentesen, nyári nagy melegben néhányszor öntözzük meg.

A palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki 60×40 cm-re. A fiatal növényeket néhány cm-rel mélyebbre helyezzük, mint ahogy a palántanevelő ágyban voltak és 4-5 cm-es földtakarással védjük a téli fagyoktól.

Évközi ápolási munkái között a gyomtalanítás a legfontosabb. A helyrevetett állománynak 3-4 leveles korban állítsuk be a tőszámát. Májusban, illetve augusztus elején feltrágyázhatunk, emellett háromszor-négyszer, növényvédő szerekkel kombinálva, levéltrágyával permetezhetjük. A gyökeréért termesztett lestyánról a kialakuló magszárakat tőből törjük ki.

Az állati kártevők közül a levéltetvek okozzák a legnagyobb gondot, különösen a magtermesztésben.

A levelek szedését nyár elején és ősszel, még sárgulás előtt végezhetjük. Legegyszerűbb 8-10 cm-es csonk visszahagyásával szárastól lesarlózni, majd megszárítani. Egy évben kétszer A termést a folyamatos érés és pergés miatt több szakaszban takarítsuk be. Ne várjuk meg a teljes érést, hanem amikor az ernyők barnulni kezdenek, metszőollóval vágjuk le és száraz vághatjuk, de az elsőéves fiatal állományt csak ősszel vágjuk.

helyen utóérleljük. 4-5 év múlva célszerű az állományt megújítani. Ősszel a töveket ássuk ki a gyökerekkel együtt, ha nem nevelhetünk palántát, akkor tőosztással szaporíthatjuk. A fennmaradó tövek gyökereiről távolítsuk el a szárrészeket, majd mossuk tisztára és félbevágva 10 cm-es darabokra aprítva szárítsuk meg. ízesítésre a levélhez hasonlóan használható fel, jóval erősebb az illata, zárt dobozban tároljuk.

Mivel ezekben a hetekben aktuális a lestyán vetése, érdemes elkezdeni- hiszen így jövőre már nem kell delikátra- vegetára költeni, – a saját kiskertünkben, illetve az erkélyünkön is megtermeszthetjük a saját fűszerünket.

Kellemes időtöltést! 🙂

+Erősségek

Nem csak fűszer, gyógyít is

Kellemes ízű

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Lestyán fotók

2021.08.22

Lestyán, mint gyógynövény

Lestyán, mint gyógynövény A lestyán sok betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. A lestyán  a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Hasonló illata és íze van,...