FRANCIA BULDOG - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 25 - 14:14

FRANCIA BULDOG


Ár : 90000 Forint

A francia buldog kutyafajta a dog kutya fajtából származik, ebből a fajtából tenyésztették ki. A francia buldog érzékeny, ragaszkodó, kedves, bújós természetű, jól őrző hajlamú. A házőrzésre is kiválóan alkalmas, rögtön jelez, ha mozgást észlel.  Elsősorban azonban kedvtelésből tartják.

A 19. század vége előtt nem sokkal csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték törpe buldogjaikat is. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan molosszus típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében világosan elkülönült a buldogoktól. Tenyésztésével elsősorban szegényebb emberek, kézművesek, árusok és szolgálók foglalkoztak. VII. Eduárd király emelte a francia buldogot úri sorba, a nemes emberek zsámolyára. Ő vett először a nemesek közül francia buldog kutyát.

A francia buldog intelligens, kedves, gyengéd és hízelkedő. és mindig kész megosztani gazdájával annak örömét-bánatát. Szelíd, barátságos, és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, de nem kimondottan szaladgálós kedvű. Mindezek ellenére igen játékos. Keveset ugat, ezért lakásban, társasházban is lehet tartani.

Ami még nagyon fontos az az, hogy keskeny medencéje miatt nagyon gyakran alkalmatlan a természetes szülésre, ellésre. Gyakran császározni kell őket, orvos segítségével, közreműködésével, ezért tenyésztése nem annyira ajánlott.

A szemét és az orr-redőit tisztán kell tartani, szőrét könnyű ápolni, és érzékeny a melegre, hidegre egyaránt. Nyáron feltétlenül figyelnünk kell arra is, hogy francia buldogunknak legyen hűvös helye az árnyékban, kertben, szobában. A francia buldog nagyon szereti a hasát, nagyon szeret enni és hajlamos a túlsúlyra, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is kerülendő. A faj néhány egyedének érzékeny a gyomra és/vagy felfúvódik – ebben az esetben is meg kell találni a helyes kutyatápot, ha meg van kerüljük a kísérletezéseket, még finom falatkákkal sem. A magas hústartalmú eledel a legalkalmasabb számukra, függetlenül attól, hogy nedves- vagy száraztáppal szeretné etetni. Gabonát egyáltalán nem kell tartalmaznia, főleg az érzékeny gyomrú kutyáknál okozhat problémákat.

Elsősorban szoba kutyaként tartják, városias környezetben, nagyvárosokban is elterjedt kutya fajtáról van szó. Idős emberek mellé is javasolt, társnak.

A francia buldog magassága általában 30 centiméter, testtömege 8-14 kilogramm.

Bézs, fekete-fehér, csíkos, vagy fehér csíkos foltokkal színekben fordul elő.

A kis fejformából adódóan ezek az állatok hajlamosak a légzési problémákra, légzési nehézségekre, ami sok esetben horkoláshoz vezethet.

Ezért mielőtt felébresztenénk párunkat, hogy már megint horkol, nézzünk rá a kutyusunkra is. 😀

+Erősségek

SZUPER HÁZI KEDVENC, SZOBAKUTYA

-Hátrányok

HORKOL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments