Fokhagyma - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 29 - 12:12

Fokhagyma a konyhában..?!

Sziasztok!

Egy hagymafélével szeretnélek meg ismertetni és ez nem más mint a FOKHAGYMA.Piacon , boltokban valamint multiknál tudod beszerezni ezt a fantasztikus hagymát , de vannak olyan szerencsések akik a kertjében termeszteni is tudja.

Fehér száraz külsővel rendelkezik ,de ha ezt a réteget leszeded akkor gerezdeket találsz alatta. Ezeknek is van egy külső rétegük amiket le kel szedni róla csak utána tudod felhasználni. Akkor pucoltad meg rendesen ha a hagyma felszíne sima lesz.Ha saját magad választod ki a piacon akkor a gumó végét szagold meg mert lehet rossz dohos is akkor ne vedd meg mert az nem jó átveszi azt a dohos ízt az étel.Nem szabad hűtőben tárolni mert tönkre megy. Ne lepődj  meg szerintem nagyon drága a kiló ára de neked egy étel elkészítéséhez elég 1 fej.Jó ha van otthon ,de én nem szoktam mindig otthon tárolni mert ha kell akkor szoktam frissen megvenni a boltban.Konyhában nagyon sok féle képen tudod felhasználni. Személy szerint én levesek , főzelékek berántásához használom. Ha egyben sütők sertés húst a hús be írdalom és a résbe teszek a fokhagymából. Leves készítésnél  ( tarkabab , zödbab stb ) meg főzőm a levest és egy külön edénybe teszek olajat majd lisztet , bele nyomom a fokhagymanyomóval a fokhagymát. Elkezdem keverni majd amikor kicsit krémes az állaga van akkor nagyan óvatosan belekeverem a levesbe folyamatos kevergetés mellet. Nagyon fontos a folyamatos kevergetés mert össze áll a rántás csomos lesz. Ezzel az eljárással készítem a főzelékeket is ( Zöldbab , tarka bab , sólet , és a lányom kedvence a spenót.)

Nagyon szeretjük a jó Lángost. Személy szerint én úgy szeretem hogy meg kenem a lángost először fokhagyma lével majd tejföl, sajt hmmmm…

Én itthon szoktam sütni a Lángost én gyúrom be a tésztát is ,de van ahol készen meg is lehet már vásárolni a tésztát. Fokhagymát összepréselem egy kisebb edénybe és egy kicsi vízet teszek hozzá majd lefedem 1 órára utána használom fel. Ezt akár húsra is lehet kenni vagy akár ha szereted a pirítóst akkor azt is bekenheted vele.

Gyulladás csökkentő hatása valamint koleszterinszint csökkentésére is alkalmas a fokhagyma. Most már köz tudott hogy hajnővesztésre is használják. Kapszulát készítenek belőle valamint szép lesz a bőröd is. Én hetente 2 gerezdet meg szoktam enni. Tudom hogy kicsit rossz az íze meg ne pont randi előtt egyél ilyet de ha szeretnél az egészségedért tenni és nem vagy gyomor fájós akkor ez pont jó.

Lehetőleg mindig friss fokhagymát használj mert létezik por belőle de szerintem annak nincs olyan íze ,illata mint amit a piacin vagy a boltban vásárolsz meg gumósan.

Szárított fokhagymát talán egyszer használtam és azóta sem használom mert nem jó. Nem is tudom hogy azt mire is lehetne használni….

Szóval ha olyat főzöl ami fokhagymát igényel akkor szaladj le a boltba egy friss gumoért.

Nagyon jó főzést kívánok!!!!!

+Erősségek

egészség

friss

érdekes

Gaborne Gaborne

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments