BASMATI RIZS - vélemény

Átlag: 4.25 (2 szavazat)

Kategória: Egyéb termékek

Közzétéve 2021 június, 09 - 10:10

Fogyókúrához kiválóan alkalmas köret.

Edzőterembe jártam, amikor a trénerem  javasolta a basmati rizst. Fogyókúrázóknak kiválóan alkalmas a köretként való fogyasztása. Ugyanúgy felhasználható bármilyen ételbe, mint a hagyományos rizs.

A TÖKÉLETES FŐZÉS TITKA:

BASMATI RIZS FŐZÉSE EGYSZERŰEN

Az egyszerű főzési mód esetében a basmati rizst főzzük úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.

1. Egy nagy lábasban forraljuk fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózzuk.

2. Amikor a víz forr, tegyük bele a jól megmosott rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni.

3. Lefedett edényben, a legkisebb elérhető hőmérsékleten főzzük a rizst 11 percig.

4. 11 perc után szűrjük le, mint a főtt tésztát. Azonnal tálalható.

Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.

Mi mind a két főzési módot kipróbáltuk, mind a kétféle köretet nagyon jónak találtuk, de nekünk a fentebb írtakból a legalább 1:1.5 főzővíz arány jött be igazán.

1. Mossuk meg jól a rizst hideg vízben. Folyó víz alatt, alaposan, amíg teljesen tiszta, már nem tejszerű lesz az öblítő víz.

2. Áztassuk be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.

3. Egy közepes edényben forraljunk fel vizet és sózzuk ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire akarjuk puhára főzni a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez kell viszonyítani, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz keményebb, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezzünk.

4. Szűrjük le a rizsről az áztató vizet és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon főzzük, amíg a víz ismét felforr, ekkor fedjük le és vegyük le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverjük meg a rizst!

5. Főzzük 11 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyjuk5 percig pihenni.

6. Egy villával lazítsuk fel és tálalható.

MIHEZ PASSZOL ÉS MIHEZ NEM?

Minden receptben felhasználható, amit rizzsel szeretnénk tálalni. Erős aromája miatt különösen jól megy ázsiai szószos ételekhez, currykhez, de mint ilyen, a mi magyaros, fűszeres ételeinknek is kiváló kísérője.

Hosszú és pergő szemű rizsként nem igazán ajánlott rizottókba, édességekbe (pl. tejberizs) és szusi mellé.

Tudtad a hosszúszemű basmati rizsről?

-A főzés során a rizsszemek a kétszeresükre nőnek?

-B vitaminokat tartalmaz?

-Segít a szív, az izomzat az idegrendszer normális működésének fenntartásaban?

+Erősségek

Jó ízű

-Hátrányok

Nem olcsó

Andreamustang

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

BASMATI RIZS fotók

2021.05.17

MIÉRT JÓ BASMATI RIZS?

Sajnos egyre több ember szenved glutén érzékenységben ,nekik kiváló alternatíva rizs. Sokan fogyasztjuk és szeretjük  rengeteg módon felhasználható még is nagyon keveset tudunk rizsről A rizs...