Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Fekete nadálytő – az összeforrasztófű.

A fekete nadálytő egyike a leghasznosabb – a nélkülözhetetlen gyógynövényeink között, amelyet a természet nyújt számunkra. Nedves réteken, vizes gödrökben és csatornák mentén terem. Előfordul törmelékhalmokon is. Egész nyáron át virágzik. Érdes levelei csúcsban végződnek. Hüvelykujj vastagságú, évelő gyökérzete – kívül sötétbarna, vagy fekete, belül fehér, vagy sárga, felvágva nyálkás tapintású, valósággal zsíros. Mivel mélyen gyökerezik – alig lehet kiirtani a földből.  A gyökereket tavasszal, vagy ősszel kell kiszedni, amelyhez ásót használunk.  A friss növényt a virágzás előtt, vagy alatt kell szedni. A fekete nadálytőt feketegyökérnek is nevezi a népnyelv, nem szabad összetéveszteni a spanyol pozdorral, ami nálunk a zöldséges kertekben terem, és a spárgához hasonlóan használják fel a konyhában.

A fekete nadálytő tinktúrája, amelyet mi magunk is könnyedén elkészíthetünk, csodálatos erőt rejt magában. A tinktúra gyógyítja a reuma és ízületi duzzanatot. De a fekete nadálytő levele is segít, ha leforrázzuk és meleg pép formájában ráhelyezzük a beteg testrészre. Javulást eredményez megerőltetés, ficam, rándulás esetén is.  Meleg, pépes pakolás segít reumás izom megvastagodás, köszvényes csomó, nyaki fájdalom gyógyításában is.

A gyökérből készített tea, belsőleg alkalmazandó – hörghurut, emésztési zavarok enyhítésére. Naponta 2-4 csészényi teát igyunk belőle, kortyonként fogyasztva. Gyomorfekélyeseknek olyan teakeverék ajánlatos, amely 100 gramm fekete nadálytő, 50 gramm körömvirág és ugyanannyi porcsin hozzáadásával készül.

A növény leveleiből nem csak borogatást csinálhatunk, de adagolhatjuk a fürdővízhez is , amikor a reumatikus panaszokon, köszvényen, csontfájásokon, keringési zavarokon, porckorong sérülésen kívánunk segíteni vele.

Felhasználási módok:

Tea készítése gyökérből: két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret ¼ liter hideg vízben áztatunk egy éjszakán át, reggel kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Kortyonként fogyasztjuk.

Teakeverék: /gyomorfekély ellen/ a keverékből púpozott teás kanálnyit adunk ¼ liter vízhez, leforrázzuk és 3 percig állni hagyjuk. Naponta 3-4 csészével iszunk belőle.

Pépes pakolás: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük, majd felkenjük egy vászonkendőre és azon melegen a beteg testrészre helyezzük, és rákötjük.

Friss levélborogatás: a friss leveleket megmossuk és egy deszkán szétnyomjuk, a beteg testrészre helyezzük és rögzítjük.

Forrázott borogatás: A leveleket leforrázzuk és melegen helyezzük fel.

Adalék fürdőhöz: 500 gramm friss, vagy szárított levelet kb. 5 liter hideg vízben áztatunk 12 órán át. Másnap az egészet felforraljuk és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.

Tinktúra készítés: A gyökeret alaposan megmossuk és kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk és lazán megtöltünk vele egy üveget, felöntjük valamilyen gyümölcspálinkával – két hétig állni hagyjuk a napon, vagy a fűtőtest közelében. a pálinka lepje el a gyökereket.

Nadálytő bor: 2-5 friss, megmosott levelet finomra aprítunk és ezt 1 liter jó fehérborban 5-6 hétig állni hagyjuk. Támogatja tüdő egészségét.

Szívből ajánlom a fekete nadálytő készítményeit – az egészség védelmében.

+Erősségek

Gyógyhatása van.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments