Közzétéve 2022 április, 04 - 15:15

FEKETE ISTVÁN – TÜSKEVÁR

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

Már később, jóval később mint a Bogáncs című művét olvastam Fekete István egy másik remekművét, ifjúsági regényét a Tüskevár című könyvet, miután láttam a róla szóló filmet. Megkapó, tanulságos történet ez a könyv is, két nyolcadikos fiú nyári vakációjáról szól a Kis-Balaton környéki nádasban. Egyébként ennek az ifjúsági regénynek folytatása is készült, Téli Berek című könyv. A Tüskevár című könyvből 1960-ban készült televíziós sorozat is. A regény egyike volt a magyar irodalom 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös A NAGY KÖNYV szavazáson. 2011-ben már nem csak filmsorozat, hanem maga a film is elkészült a könyvből, Balogh György rendező és Gullyás Ákos operatőr közreműködésével.

Egy hetedikes diák, Ladó Gyula Lajos („Tutajos”) és barátja, Pondoray Béla („Bütyök”) egy nyárra Tutajos nagybátyjához kerül, aki az öreg pákász, Matula Gergely gondjaira bízza őket, akinél a fiúk megtanulják, mit jelent a berekbeli élet. Béla édesanyja mosónő, édesapja meghalt, Egyszerű,kemény életet él, míg Gyula el van kényeztetve szülei és gondoskodó nagynénje, Piri mama által. Gyula egyedül megy nyaralni nagybátyjához, majd követi őt Béla barátja is.

A városi életből kiszabadult Tutajos először romantikus helynek képzeli el a balatoni lápot és úgy gondolja, hogy saját maga is eleget tud az ottani életről. Azonban több leckét kap: Matula tanácsa ellenére szandálban indul a mocsárba, így a sás és a tüske felsérti a lábát; Matula tanácsa ellenére leveti az ingét a tűző napon, estére leég, és Nancsi néni ápolására szorul; egyik ujját majdnem elveszíti, amikor a kifogott csuka szájához nyúl, hogy kivegye a horgot.

Tutajos ezek után már nem akar neveletlen gyermeknek tűnni, és nem akar tájékozatlan maradni, ezért Lovassy Sándor könyvéből tájékozódik a berek állatairól, melynek címe Magyarország gerinces állatai és gazdasági vonatkozásaik.  

Ekkor érkezik meg Bütyök, akit teljes meglepetéssel ér barátja változása, aki időközben (és saját kárán tanulva) felelősség teljesebbé vált. A két fiú együtt csinál mindent. Amikor a nádasban horgásznak, elkapja őket a jégeső, mivel nem veszik észre a viharfelhőket. A két fiú hosszabb idő alatt ér csak fedezékbe, eközben meg is sérülnek. Tutajos tüdőgyulladást kap, míg felgyógyul, addig Bütyök Istvánnak segít a gazdaságban. Szerelmes is lesz eközben egy helyi, falusi lányba. A nyár leteltével sokkal tudatosabb gondolkodású, felnőtt férfiként térnek vissza Budapestre, ahol megkezdődik a nyolcadik osztály.

 

A regény eredeti címe Matula bácsi iskolája lett volna, amit a kézirat letisztázásakor változtattak Tüskevárra. Tüskevár egyébként egy létező város Magyarországon, a Kis-Balatonnál található.

A regény kéziratát 2018-ban egy árverésen 21,5 millió forintért adták el. Fekete István Tüskevár című regényéből Széles Tamás szereplésével hangoskönyv is készült, melyet a Móra könyvkiadó 2009-ben jelentetett meg.

 

Bátran tudom ajánlani ezt a könyvet a mai gyermekek, fiatalok számára is, hiszen igazi jelentőségteljes irodalmi műről van szó, melyből sokat lehet tanulni, fejlődni belőle.

+Erősségek

TANULSÁGOS IFJÚSÁGI REGÉNY

-Hátrányok

NINCS ILYEN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments