EURÓPAI ŐZ, VAGY EGYSZERŰEN CSAK ŐZ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

EURÓPAI ŐZ VAGY CSAK EGYSZERŰEN ŐZ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 25000 Forint

Az európai őz az emlősök osztályának párosujjú patások rendjébe, ezen belül a szarvasfélék  családjába és az őzformák alcsaládjába tartozó faj.  Európa nagy részén és Kis-Ázsiában fordul elő, Korzika, Szardínia, Írország és Kelet-Európa keleti határa kivételével. Előfordulási területe a vadászat és más emberi hatások következtében a 19. század végén és a 20. század elején a mainál sokkal kisebb és elaprózott volt. Elterjedési területe ma a mediterrán országokban növekszik, részben természetes úton (új élőhelyek elfoglalása), részben betelepítés és repatriálás következtében.

Az őz Magyarország teljes területén előfordul. Az alföldi területeken a jelenlegi sűrűséget az 1960-as évek második felében és az 1970-es években érte el. Korábban inkább a domb- és hegyvidéki, erdősültebb területeken éltek nagyobb állományai. Mindenhol vadásszák úgy az alföldi területeken, mint a hegy és dombvidékeken. Magyarországon az őz kiemelt természetvédelmi oltalom alatt nem áll, természetvédelmi szempontból általános védelemben részesül. Vadászható állatfajról lévén szó, védelmét a vadászati szabályozás is biztosítja a vadászidényeken és az engedélyezett vadászati módszereken keresztül. A Berni Egyezmény III. Függeléke is védi.

Sok helyen tesznek kárt a termesztett növényekben, hiszen lelegelik a kukoricást és egyéb veteményest is. Dúvadnak ugyan (legjobb tudomásom szerint) nem számít, de a gazdák sok helyen számítanak a vadászok közbelépésére, ha az őzek nagyobb kárt tesznek a kukoricásban. Kedvelt (és meglehetősen drága is) csemege az őzhús, leginkább az őzpörkölt és őzsült nevesebb eseményeken, esetleg vadászvacsorákon is. Az őz hímje a bak, nősténye a suta, a kicsi őzek neve, megnevezése pedig gida.

Az európai őz testhossza kilencvenöt és százharmincöt centiméter, farka nagyon rövid, mindössze néhány centiméter, tömege Közép-Európában tizenöt és harminc kilogramm közötti. A bakokat kis agancsuk alapján egyértelműen fel lehet ismerni.

Az őz tömege és testméretei, valamint agancsképződése szoros összefüggésben állnak a helyi adottságokkal és a gondozással. Az átlagértékek tehát nem jellemzik egészen jól a tényleges viszonyokat.

Az őz nyáron jellemzően magányosan, vagy kis családi csoportokban él, például suta az őzgidáival; ősztől tavaszig azonban kisebb-nagyobb csapatokat formálnak. A nagyobb csapatok összetétele folyamatosan változik. Az őz szabad területen mintegy tíz éves koráig él, élhet, általában ez a jellemző, ha nem pusztul el hamarabb valamilyen betegségben, vagy nem lövik ki.

Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Kedveli azonban a nádasokat, magas füves bozótosokkal tűzdelt térségeket is. Az erdők közül a nyitott, táplálékban gazdag, felújuló jellegűeket kedveli (vágásterületek, erdőtüzek utáni foltok).

Ki ne ismerné Bambi, az egyedül maradt, elárvult gida történetét? De vajon igaz e a mese?

 

„Az egy-két hetes gidák még gyengék ahhoz, hogy a turisták közeledtére anyjukat követve elmeneküljenek. Veszély esetén ezért tökéletes rejtő színükben bízva lelapulnak az avarba, és úgy várják, hogy anyjuk visszatérjen hozzájuk. Sajnos a kirándulók egy része tudatlanul árvának hiszi az így egyedül talált állatot, és megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje. A fogságban a gidák azonban csak a legritkább esetben maradnak életben, a nagy stressz és az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akár nap alatt elpusztulnak.”  Ha nem is viszik el a gidát, „a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja gidáját.

 

Kérnék mindenkit, aki árva gidával találkozik az erdőben,

NE SIMOGASSA MEG, NE VIGYE HAZA

AZZAL CSAK ÁRT AZ ÁLLATKÁNAK!!!

+Erősségek

ARANYOS, KEDVES

-Hátrányok

LELEGELI A VETEMÉNYEST

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments