Puli, az ősi magyar kutyák egyike - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud.

A puli egyike a 9 magyar kutyafajtának. Világszerte a legismertebb terelőkutyafajta. Kb. száz éve szervezetten tenyésztik. Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölyökért. Nagyon szorgalmas, találékony, intelligens kutya. Nem bánja, ha zord körülmények között van, a kemény munka edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették.

Azt vélik, hogy Kr. e. 4 évezreddel sumerok fennmaradó szobrai között egy pulihoz nagyon hasonlító kutyát találtak. Őseinkhez ázsiai vándorlásunk során került és már együtt érkeztek meg a Kárpát-medencébe. Sajnos az 1900-as évek elején megváltozott a mezőgazdaság szerkezete, egyre kevesebb legelő volt és a pulik munkalehetősége csökkent. Egészen a kihalás szélére sodródott a fajta. Hogy nem haltak ki Raisits Emilnek és munkatársainak köszönhetjük. A pulik a pusztákról bekerültek a városokba, falvakba, tanyákra, majorokba és házőrzővé váltak, vagy testőrök, de akár még rendőrkutyák is lettek belőlük.

Nekem is volt gyerekkoromban. Bojtár volt a neve, nagyon imádtam fekete-őszes kócos szőrét. Mindig nagyon kedves volt, futkározott az udvarban terelte a baromfikat, de rá lehetett bízni a szamarat vagy a lovat is, hogy beterelje az istállóba. Nagyapám csak annyit mondott neki gyerekem hajtsd – máris futott, szinte repült és szót fogadtak erélyes fellépésének köszönhetően az állatok. Sosem bántotta őket, csak átgondolva, gyors taktikákat váltva túljárt az eszükön és végül célba értek.

Miről ismerhető fel a puli? Páratlan szőrköntöséről, amihez hasonló a magyar puminak van. Szőrszíne lehet fekete, fehér, fakó és szürke árnyalatai. A szőre lehet szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos, nyílt, sima, selymes. Ez enyém egy igazi gubanckirály volt. Dús szőrzetéből gömbölyű fejecskéje alig észrevehető, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte nem is látható. Arcorri része rövidebb, mint az agykoponyai része, orrháta egyenes, orrtükre viszonylag nagy, fekete. Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető. Nos az enyémnek nem is tudtam van füle:) nem látszott. Háta egyenes, feszes, középhosszú. Ágyéka rövid, egyenes, rendkívül feszes. A hátulsó végtagok is jó izomzatúak. A csánk szikár, mancsa erős, kerekded, karmai feketék és palaszürkék.

Négyféle színben ismert: fekete, fehér, szürke és maszkos fakó.

Ha kertes házban laknék vagy vidéken tanyán biztos, hogy újra lenne pulim. Egyénisége elbűvölő. Mindig a gazdi kedvében jár, családszerető, imádja a gyerekeket, de nagyon önérzetes és sértődékeny. Lakásban való tartása nem ajánlott bundájának erős szaga miatt.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments