ERDÉLY EGYENLŐ TRANSILVANIA? - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

ERDÉLY

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 25000 Forint

Erdély ( Transilvania vagy Ardeal,  Siebenbürgen vagy Transsilvanien,  Transsilvania vagy Transsylvania,  Siweberjen,  Erdelistan) földrajzi-történeti-politikai alakulat , a  keleti részén, a mai  területén. Ma már csak történelmi hagyományai, sajátos kultúrája és a regionális identitás miatt tekinthető önállónak. Sajnos.

Magyarországhoz tartozott, és bár rengeteg román lakik ma már ott, de leginkább akkor is magyarok, székely magyarok lakta területről van szó. Nem szerenék  belemenni abba, hogy ez a terület, tehát Erdély milyen poltitikai háttérrel rendelkezik, és miért és mit jelent számomra, mint ahogy sok más magyar számára is. Mindenesetre a trianoni „béke szerződésig” 1920. június 4.-ig Magyarországhoz tartozott.  Sajnos Erdély ma már Románia része, ezt kell ismernünk mindannyiunknak, még ha elfogadni nem is tudjuk.

Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés (ami 1920 előtt még nem így volt) alatt ma többnyire  egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes , hanem csak mint tizenhat  összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a  és a  keleti nagyobb részét. E két utóbbi térséget együtt Külső-Erdélynek is szokták nevezni.

Bánság vagy Bánát (, ,  Banat,  Bанат) földrajzi és történelmi régió a  délkeleti részén. A mai magyar nyelv szerint a Bánát forma is helyes, ám a Bánát a magyar Bánság szó tükörfordítása.  A területet végvidéknek, végvárnak és végvidéki bánságnak nevezték. A bánságok úgyszólván láncolatot alkottak a  és a  összefolyásától az  torkolatvidékéig. A végvidékek kapitányai, illetve bánjai, országbárói rangot viseltek a .

A Bánság földrajzi és kulturális egységet képez  és a történelmi  között.

 Szűkebb értelemben Erdély, a történelmi Erdély vagy Belső-Erdély ennek a nagyobb területnek a középső-keleti („ túli”) részét jelenti, amely az egykori  belül bizonyos önállósággal rendelkezett. Belső-Erdély keleti felén található a  történelmi tájegysége. Itt a legnagyobb ma a  aránya Románián belül. Hivatalos nyelv a román. A magyarokat román iskolákba járatják, román nyelvre tanítják. Legtöbb helyen meg sem szólalhatnak saját anyaanyanyelvükön. ,

 

Aki magyar, az tudja, mit jelent számunkra Erdély elvesztése.

AKI MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ, AZ TUDJA, MIT JELENT

A MAGYARSÁG, ÉS A SZÉKELYEK SZÁMÁRA ERDÉLY!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, SZÉPSÉGES, TÖRTÉNELMI

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments