Erdély nevének eredete - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

Erdély nevének eredete

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 25000 Forint

Erdélyt a magyarok hozták létre, a magyarok és a székelyek együtt termtették meg, népesítették be. Hogy mi erre a bizonyíték?

Lássuk Erdély nevének eredetét és a magyarságra, a magyar eredetre és névre utaló jeleket, fogalmakat, neveket.

 

Az Erdély szó az erdő főnév és a régi magyar elü ~ elv ~ eli ~ elve, azaz „valamin túl fekvő rész” összetétele, jelentése tehát: ’az erdőn túl’. Az elnevezés az  felől értendő, és az onnan nézve az  korabeli sűrű erdeinek, gyönyörű, fantastikus erdőségeinek, hegyeinek, dombjainak a másik oldalán fekvő területeket jelölte. Erdély a magyarok érkezése, a honfoglalás előtt nem létezett, a magyarok hozták létre, a magyarok lakta terület volt.

 uralkodása idején az Erdély elnevezés még nem létezett, a korabeli dokumentumok Fekete-Magyarország néven hivatkoznak a területre. A fekete szó ebben az esetben a keleti égtájat jelöli. Az egyik ilyen dokumentum  1008-ban keletkezett levele, melyben beszámol a keleti-magyarok (ungrok) megkeresztelkedéséről: „hallám a fekete Ungrokról, hogy azokhoz már Szent Péter követsége, amely hiába soha nem jár, érkezett, s hogy mindnyájan kereszténnyé lettek”.  A másik forrás -től származik, aki a következőket írta: „István, Magyarország királya, haddal támadván meg Fekete-Magyarországot, azt mind erőszakkal és félelemmel, mind jó szerrel is a hit igazságára térítette”. Vagyis Erdély akkor még nem létezett, és Fekete – magyarország lakóit szent istván vezette hadak térítették Keresztény hitre, keresztelték meg fekete – Magyarország lakóit.  Brúnó és Adémár levelei is megkülönböztetik egymástól István nyugati királyságát, és Fekete-Magyarországot, azaz a későbbi Erdélyt.

Erdélyre mint „erdőntúli földekre” először a latin nyelven írt középkori magyar állami oklevelek kezdtek el hivatkozni. Az első ilyen, egy  által 1075-ben kibocsátott adománylevél, amiben  vára „erdőn túl fekvő”-ként (terra ultra silvam) jelenik meg,

A magyarság eredetét, azt, hogy Erdély eredeti lakói a magyarok illetev a székelyek voltak, az is igazolja, hogy a a román nyelvbe a magyarból került át a Transilvania alak. A román nyelvben az erdőre a pădure szó terjedt el, nem pedig a silvă. Ha a Transilvania kifejezés a román nyelvből került volna a magyar közigazgatásba, akkor a románság ma is a silvă szót használná arra, hogy ’erdő’.

Tehát Erdély és Székelyföld eredeti lakói a magyarok és a Székelyek voltak, Erdély mindig is Magyarországhoz tartozott, a magyaroké volt. Sajnos elvették tőlünk kegyetlen módon az 1920. évi június negyedikei trianoni „béke” szerződés által.

+Erősségek

magyar, gyönyörű, csodálatos, történelmi

-Hátrányok

nincs

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments