ERDEI CIKLÁMEN - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 15 - 9:09

ERDEI CIKLÁMEN

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

Nagyon szeretünk párommal, kedvesemmel, élettársammal túrázni, kirándulni és sétáink során, főleg hegyes, dombvidékes sétáink során gyakran találkozunk egyik kedvenc virágommal, a szépségesen szép erdei ciklámennel. Azon felül, amiket mi látunk, az eredi ciklámen megterem még ezerkettőszáz méter tengerszint feletti magasságban is.

Az erdei ciklámen másik, latin nevén, tehát irodalmi, történelmi nevén a Cyclamen purpurascens a hangavirágúak rendjébe, ezen belül  pedig a híres, neves kankalinfélék családjába,  tartozó ciklámen nemzetség egyetlen, Magyarországon (főleg az Alpokalján) őshonos növénye, virága.

Eredeti elterjedési területe Nyugat- és Közép-Európa volt; részben az ember közreműködésével ez jelentősen kiterjedt, manapság a mérsékelt éghajlatú területeken sokfelé megtalálható.

Szórt állású levelei egyszerűek, szív alakúak vagy oválisak. A kékeszöld, foltos levelek válla szíves, csúcsa tompa, a szélük ép és egészséges, tehát egységet alkotó.  A levélnyél hosszú, ívelt. Virága fehér, rózsaszín vagy lila, esetleg ciklámen színű lehet. Egy kellemes, meghatározó, nagyon finoman illatos növény, virág.  Termésére jellemző az eltokosodás, a tokos forma. Az érő termés kocsánya dugóhúzószerűen megcsavarodik, felcsavarodik. Régi nevei disznókenyér, vagy  disznórépa, esetleg kunalma a gumójára utalnak, amiket előszeretettel fogyaszt a vaddisznó. Régebben a szabadtartásos disznónyájak elesége, eledele is volt. Életmódjára jellemző, hogy főleg hegyvidékeken, üde lomberdőkben (Magyarországon a zalai bükkösökben, soproni fenyvesekben) nő, illetve dombvidékeken, sziklásabb részeken, domboldalakon terem, nő ez a csodáltason szép növény. Mészkerülő, nem szereti a meszes talajt. Júliustól szeptemberig virágzik, tehát a nyarat, a legszebb évszakot teszi még szebbé, varázslatosabbá. Ami nagyon fontos azonban, hogy bár teremését megeszik a vaddisznók, illetve a házi sertés is, de

 

Gyökere az emberre mérgező!!!

Illetve kutyára, macskára, egyéb háziállatra is!!!

 

 

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatója által vezetett kőszegi Chernel-kertben, a növény szaporítása és fenntartása folyik. Szerencsére, hála ezért Markovics Tibornak és csapatának, alkalmazottainak, hiszen az erdei ciklámen faja is veszélyben van!!!  Védett élőhelye a huszonnégy hektáros Hódos-éri Ciklámenes Természetvédelmi Terület, amelyen a virág, növény vagyis az erdei ciklámen szabadon élhet, terjedhet.

 

Aki egy igazán szép virágot, növényt szeretne látni, annak a személynek javaslom, hogy nyáron, vagy akár késő tavasszal sétáljon dombvidéken, hegyen, mert biztosan összeakad az eredi ciklámen egy-egy képviselőjével, vagy vannak olyan területek, ahol akár több darabbal is. Egy igazán szemet gyönyörködtető, kellemes illatú élményben lesz része a találkozásnál.

 

Kellemes erdei, hegyi sétát és igazán kellemes kikapcsolódást,

szemet gyönyörködtető, orrokat, szaglószerveket (kutyussal kirándulók esetében)

kényeztető sétát kívánok mindenkinek!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments