Jáva építőjátékok - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerekjáték

Közzétéve 2022 január, 31 - 10:10

Építs autót, darut


Megvásárolt: link

Gyerekkorom imádott játéka a Jáva építőjáték. Műanyag elemekből lehet szinte bármit építeni, de legjobban a daruskocsit imádtam megépíteni. Tulajdonképpen ezt már 3 éves kortól lehet használni. Lányok és fiúk is játszhatnak vele, nem kimondottan fiújáték.

Jellegzetesen piros csövekből, sárga panelekből és rengeteg kiegészítőkből áll össze a doboz tartalma. Például különböző méretű dugókat, kerékabroncsokat találtam benne. Különböző autókat, munkagépeket lehetett belőle összerakni. Az építőelemeket nagyon könnyen egymáshoz lehetett illeszteni. Azért is nagyon jó volt ez a játék a kisgyerekeknek, mert fejlesztette a kézügyességet, a kreativitást, a műszaki érzéket, a térlátást stb. A Jáva játékok egymással kombinálhatóak voltak, több doboz tartalmát is felhasználhattuk egy projekthez. Változatos, nagy építmények hozhatok létre csak a fantázia szab határt az elképzeléseknek.

De ami a legfontosabb a mi gyermekeink, unokáink is játszhatnak vele, mert még mindig kapható. 1948-ban találta ki a játékot Paksy Jenő. Szerette volna szabadalmaztatni és gyártani is, de sajnos a kommunizmusban nem tudta megtenni, de elég műanyag sem állt rendelkezésére. Nem adta fel és türelmesen várt a megfelelő pillanatig Jenő bácsi és 10 évvel később felkereste a német Plasticant céget, akik befogadták a terveket, szerződést kötöttek és gyártásba kezdtek. Nekik köszönhetjük, hogy ez a szabadalom nem veszett el és ezzel a remek építőjátékkal már én is játszhattam. Nagyon szerettem összerakosgatni a sokféle elemeket, szép formájúak, színesek, könnyűek voltak és nagyon stabilak. Amit megépítettem nem potyogott szét, hanem rendeltetésének megfelelően használható volt. Építettem daruskocsit, személyautót, helikoptert. Nem csak építőjáték volt, hanem tényleg a megépített autókat lehetett tologatni, a helikopter propellerje forgatható volt stb. Bár 3 éves kortól 6 éves korig ajánlják, szerintem simán még felnőttek is érdekesnek találják ezt az összerakós játékot.

Először 5 változata volt, de mióta 1998 óta újragyártják már Magyarországon azóta bővült a paletta és megszületett a Jáva 6-os is. Folyamatosan a cég fejleszti az arculatot, új játékokat találnak ki és a régieket finomítják, újragondolják a modernebb felhasználhatóság végett. Nemrégiben elkezdődött a Jáva-arculat megújítása, melynek szellemében a Jáva 4, 5 és 6 már új designnal kapható. Az új Jáva 6 dobozban már íves sárga elemek is találhatóak, ami megkönnyíti a munkagépek építését.

Ne hagyd ki ezt a játékot, hasonló mint a LEGO. Egyetlen gyermek játékai közül sem hiányozhat.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments