Eperfa - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 június, 08 - 9:09

Eperfa levél tea a vércukorszint optimalizáslására

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Biztos sokan emlékeznek erre a csodálatos növényre, ami sajnos mára szinte mindenhonnan eltűnt,-régen a vidéki sétáimkor azonban lépten-nyomon beleakadtam. Ez a fa az édes ízű termésével ugyan lenyűgözte a gyerekeket, annál kevésbé örültek a szülők, mikor egy-egy ilyen eperfa-túra után mindenünk lilás színben pompázott, az arcunk, a tenyerünk, a ruhánk szinte kimoshatatlanul átszíneződött. E kis bosszúság ellenére szemet hunytak szüleink az efféle ártatlan dolgaink felett, hiszen ők jól tudták a „régi öregektől”, hogy az eperfa termése a színezéken felül számtalan vitamint tartalmaz.

Az eperfának, – melyet a Dunántúlon szederfának neveznek – Magyarországon két fajtája terjedt el: a fehér eper (Morus alba) és a fekete eper (Morus nigra).

Nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt azonnal el kell fogyasztani, vagy néhány órán belül fel kell használni, mivel sérülékeny gyümölcs, hamar elveszíti a friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető. Éretlenül kesernyés, megérve viszont mézédes. A fekete epernek magasabb a savtartalma, kevésbé éretten is fogyasztható, -ekkor üdítően savanykás, megérve pikánsan édeskés, jellegzetesen erdei gyümölcs ízű, a szederhez hasonlatos. Befőttként, vagy mély hűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető mindkét változatból. A fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas. Mindkét változatot kedvelik egyes madarak is. Hosszan termő, az első és utolsó érett termés lehullása között akár másfél hónap is eltelhet.

Míg mi leggyakrabban a vadon termő eperfa gyümölcsét esszük, addig ennek a növények a levele volt az, amelynek már vagy 5000 éves kultusza van. Kínában a selyemkészítés során jöttek rá arra, hogy a z eperfa levele nem csak a hernyók táplálását szolgálhatja, hanem a levélből készített főzetekkel bizonyos mértékben orvosolható a cukorbetegség és segít a magas vérnyomás gyógyításában is. Az ókori indiai védikus szövegek szintén ajánlják az eperfa levélből készített teát, többek között a megfázás kezelésére. A római költő, Horatius szerint az eperfa gyümölcse és annak fogyasztása maga a hosszú élet titka. Az eperfalevél nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, így nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az eperfalevél összesen 18 aminosavat tartalmaz, de vannak benne vitaminok és olyan ásványi anyagok, mint kálium, kalcium, nátrium, magnézium és vas is.

Patikákban és Bio-boltokban is kapható manapság fehér-eper levél tea, melyet elsősorban cukorbetegség ellen ajánlanak. Ára ezer forint körül mozog, – de lehet kapni kapszula formájában is, – igaz az jóval drágább.

Eperlekvár fekete eperből: Mivel fáról, tisztán szedhető az eper egy-két nappal az esők után, nem szükséges megmosni, elég szűrőn vizet folyatni rá, mivel a mosástól sok plusz vizet venne fel. Botmixerrel pépesítjük, majd átpasszírozzuk, de igazából csak a kis száracskák (kocsányok) jönnek ki, a mag marad. Citromot belefacsarunk és a héját is belereszelhetjük. Részben a jobb íz miatt, részben, hogy szebb színe legyen, mert hiába sötétlila, ez is elkezd barnulni citrom nélkül. Egészen sűrű lesz a pép, amit főzéssel még sűrítünk, majd édesítjük, vaníliával fűszerezzük. A cukor hozzáadása után újraforraljuk és egy kevés zselésítőt is adunk hozzá, -de csak keveset, úgy nem zselé lesz, csak sűrű lekvár. A lekvárt még forrón üvegekbe töltjük majd száraz dunsztba tesszük. Jó étvágyat!

+Erősségek

Patikákban is kapható

Kellemes ízű

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments