Labrador - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

Engedelmes és emberbarát

Nekem is volt egy gyönyörű fekete labrador kutyusom Törpilla. 10 évig élt velem haláláig, máig sem tudom őt elfeledni. Hisz ő egy csoda volt, nyugodt vérmérsékletű, kiemelkedő emberszeretete, nagy fokú engedelmessége igazán remek kutyává tette őt, mint fajtársait is egyaránt. Ezeknél a kutyusoknál van valami velük született megfelelési kényszer, vágy. Imád gazdijával együttműködni és rugalmas vele szemben. Bármikor magunkkal vihetjük bárhová, mert nyugodt, kedves, csendes kutyuli. Még az idegeneket is barátságosan fogadja. Nagyon nyitott és kíváncsi, társaságban is remekül érzi magát. Félelem, bizonytalanság, agresszió nem jellemző fajtájukra.

Azért is tudom ajánlani, mert a labrador imádja gazdáját, különösen igaz ez a gyerekekre. De nem szeretik a magányt, legszívesebben mindenhova elkísérnék az embertársukat. Ha sétáltattam mindig figyelt rám, türelmes volt, ha nem tudtam úgy sietni, ahogy ő gondolta. Imádnak szaglászni, úszni, a vízszeretete csodálatos, igazi vadász.

Mivel jóformán nincs rossz tulajdonsága és nagyon okos, tanítható, türelmes lény ezért sokukat kiképezik vakvezetőnek, mentőkutyának, nyomkeresőnek stb. Az igazi boldogság számára, ha van feladata, meg kell őket dolgozgatni, szellemileg és testileg is kell őket fejleszteni.

A kan labrador méretei 56-57 cm-es, a szuka pedig 54-56 cm-es marmagasság. Mérei alapján középméretű kutyák közzé tartozik. Nagyon aktív, nagy a mozgásigényük, testük rendkívül izmos és erős. Koponyájuk széles, erős a nyakuk, nagy a mellszélességük. Farka közepes hosszúsági és erős, tövénél igen vastag. Vidrafaroknak is szokták csúfolni, a vízben ez a kormánylapát. Bundájuk rövid, tömör, alszőrzete vízálló. Három színben tenyésztik: fekete, sárga és halvány krémszínűtől a rókavörösig, a barna pedig a világostól az egészen sötétbarnáig változhat. A leggyakoribb a fekete labrador.

A labrador retrieverek elődei az újfulandi és a Kanada keleti partjáról származó Landseer. Valószínűleg az ún. St. John’s kutyától származik, amely egy fekete halászkutya, nagyon vastag bundával. Ők segítettek a vadászatban, vagy az elpusztult halakat, vadászhálókat hozták ki a vízből. Nevét a kanadai Labrador-félszigetről kapta. Az Angol Kennel Klub 1903. július 7-én ismerte el hivatalos fajtaként.

Alapjában egy igen egészséges kutyafajta, de azért a labradoroknál is akadnak örökletes betegségek, mint pl. a csípő- és könyökdiszplázia, szemészeti betegségek (Progresszív retinális astrófia vagy az örökletes szürke hályog).

Kölyök kutya korától fogva nagyon fontos az etetése. Fontos ne legyen túltáplált, de megkapjon minden számára szükséges táplálékot. Figyeljünk oda, mert imádnak enni! Semmiképpen ne adjunk neki felesleges zsírokat, édesítőszereket, cukrot, glükózt. Számára fontos, hogy tápláléka 70 %-a hús legyen, bőven legyen fehérjeforrása. Imádják a zöldségeket és gyümölcsöket, ez nem is baj, hisz ettől lesz meg a vitaminszükségletük. Gabonára nagyon kis mértékben van szüksége.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

+Erősségek

Gyerekszerető, családcentrikus, szófogadó, csendes

-Hátrányok

Hizékony, falánk

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments