ELEFÁNT - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb állatok

Közzétéve 2022 december, 08 - 10:10

ELEFÁNT

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

Az elefánttal először a Veszprémi állatkertben találkoztam élőben, még gyerek koromban, amikor a szüleimmel és nővéremmel jártam ott. Jó volt elefántgolni (vagy mi :D) hiszen azt is kipróbálhattuk, hála

a segítőkész személyzetnek. Felülhettünk a hátára egy személyeket szállító ülésre és elefántgoltunk.

Az elefántfélék az emlősök osztályának ormányosok rendjébe, ezen belül az elefántalakúak alrendjébe tartozó család.

A 2000-es évek elejétől, genetikai vizsgálatok nyomán bizonyosodott be, hogy az erdei elefánt nem az afrikai elefánt alfaja, hanem önálló faj, így az ázsiai elefánttal együtt háromra emelkedett a ma is élő elefántfajok száma.

Az elefántfélék hímjét, nőstényét, illetve kicsinyét a bika, tehén és borjú szavakkal jelöljük.

Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök. A legnagyobb ismert elefántot 1974-ben lőtték Angolában: a hatalmas bika 3,96 méteres marmagasságú volt és 10,4 tonnát nyomott.

A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú, mintegy 22 hónapig tart. Az elefántok sokáig élhetnek: akár 70 évnél is tovább. Sajnos az elefántok ma már védett állatok (illetve hála Istennek), mert sajnos az agyara miatt régen

sokat vadászták őket. A kínaiak szerint jót tett a férfiasságnak az elefánt agyarából készült por, törmelék, amely hiedelem miatt az orvvadászok ma is vadásszák, pedig a kihalás szélén álló állatokról, állatfajtáról van szó.

Az elefántagyar olyan specializált, fogzománcot nem, csak dentint tartalmazó metszőfog, amely a táplálék kiásására, mozgatására és harcra szolgál. Az ókori Egyiptomban, már az ókorban is elefánt viadalokat is rendeztek, amely szintén megcsökkentette az

elefántok populációját, állományát. Számos lelet tanúsítja, hogy az őskori emberek fogyasztottak különféle elefántféléket, az ókor több civilizációjában pedig a hadsereg fő csapásmérő erői voltak.

Indiában mindmáig kultikus tisztelet övezi őket. Később kedvelt cirkuszi attrakciók és állatkerti látványosságok, illetve az erőgépek helyettesítői lettek.

Az elefántok a kultúrában és a vallásban is szerepet kaptak. Több helyen, több kulturáli sés vallási helyen is előfordulnak, ezek pedig a következők:

Ganésa, az elefántfejű isten a hinduizmusban.

A felálló ormányú elefánt a fengsuj ban.

Háti és gyermekei Rudyard Kipling A dzsungel könyve című művében. (Egyik kedvenc mesém, itt hősként ábrázolják az elefántokat.)

Az olifántok óriás termetű elefántszerű lények J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényében.

Az elefánt Alan Alexander Milne Micimackó című mesekönyvében. (Itt pedig egy kedves mese figurál van szó, mely húúú, de rémisztő :D)

Tantor Edgar Rice Burroughs Tarzan-regényeiben.

Babar, Jean de Brunhoff francia író mesehőse. (Itt megmutatkozik az elefántok esze)

Dumbo, Walt Disney rajzfilmjében. (Kedves kis mesefigura)

Kíváncsi Fáncsi, magyar rajzfilmhős.

Trombi és Főcső, a tűzoltó-elefántok a Trombi és a Tűzmanó című magyar rajzfilm sorozatból.

Elefánt Fáni a Kérem a következőt! című magyar rajzfilm sorozatban.

Az elefántok száma erőteljesen lecsökkent, elsősorban élőhelyeik fogyatkozása és a vadászat miatt. Így 1979-ben még mintegy 1 300 000 elefánt élt Afrikában, 1989-ben már csak 600 000. A 2010-es évek elején a vadon élő ázsiai elefántok számát

 37 000–57 000 közé tették; a háziasított egyedek száma mintegy 15 000. Ezért az elefántfélék minden faja védett.

Érdekességek

Az elefántok gyomra emésztés közben nagy zajt kelt, azonban az elefánt képes az emésztése folyamatát akaratlagosan felfüggeszteni, ha úgy ítéli meg, hogy ez a zaj felhívná rá a ragadozók figyelmét.

Nagyfokú empátiát mutatnak, bármilyen más fajjal szemben. Például természeti katasztrófa esetén képesek felismerni, hogy vészhelyzet alakult ki, és a mentőkutyákhoz hasonlóan segítségére lehetnek az embereknek.

Nagyon sok elefántot tartanak háziasítva is, különböző teher hordó munkákat végeztetnek velük. Fakitermeléshez is használják őket.

+Erősségek

nemes, okos, erős

-Hátrányok

kihalás szélén áll

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments