A gyömbér szaporítása - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 22 - 14:14

Egyszerű és viszonylag biztos szaporítási mód

Felhasználási tapasztalat::
Ár : 2000 Forint

A gyömbér ha fűszerként, szárítva vesszük nem egy drága tétel – csomagja ma is pár száz forintból megvan. Maga a friss növény azonban már nem ennyire olcsó, viszont sokkal többrétűen használhatjuk: zöldségekhez, húsokhoz is kiváló. Remek immunerősítő, így teaként is ajánlatos fogyasztani.
Ilyenkor, kora tavasszal érdemes belevágni! Ha mindent jól csinálunk, rövid időn belül saját termesztésű friss gyömbérrel gazdagíthatjuk ételeinket.

A gyömbér szaporítása:

A gyömbér otthoni körülmények között, konténerben nevelve is jól fejlődik.  Egyszerű a gondozása, így a különleges, egyedi ízeket kedvelők bátran tegyenek egy próbát a szaporítással. Ha mindent jól csinálunk, rövid időn belül saját termesztésű friss gyömbérrel gazdagíthatjuk ételeinket. A boltban vásárolt egészséges gyökérgyömbért (szakszerű nevén rizómát) elég két három hétre sötét helyre tenni, ennyi idő alatt elkezdenek szépen kihajtani. Amikor megjelennek a kis rügyek, vágjuk le egy kis gumórésszel együtt és már kezdődhet is az ültetés! Ehhez virágföldet használunk, egy kis homokkal keverve, majd a növényeket pár centiméterre elhelyezzük, és betakargatjuk. Ha kész, alaposan meglocsolgatjuk, majd aztán már elég lesz hetente kétszer öntözni. Ilyen egyszerű, aztán már csak várnunk kell, hogy kifejlődjenek! Alanynak friss, telt gyökeret válasszunk!

Fagymentes időszakban, ha megerősödött a növényünk, akár a szabad földbe is kiültethetjük a gyömbért. Olyan helyet válasszunk neki ahol elég napfény éri, (de nem közvetlen napfény) és ahol védve van a széltől. Széjjel lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé. A gyömbér a védett helyeket, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt szereti.

Amennyiben jó, gazdag talajban termesztjük a gyömbért, nincs szüksége további tápanyagra. Ha évente egyszer friss komposztot adunk hozzá, az épp elég. Ha viszont nem jó a talajunk, vagy egy cserépben termesztjük, rendszeresen kell táplálni. Akkor is szükség van extra tápanyagra, ha olyan helyen élünk, ahol nyáron nagy esők vannak, mert a víz kimossa a tápanyagot a földből. Használjunk valamilyen lassan oldódó szerves trágyát tavasszal.

Mikor ássuk ki a gyömbért?

Amennyiben a kertünkben termesztjük a gyömbért, már négy hónapos korában elkezdhetjük szedegetni őket. Óvatosan ássunk ki egyet-egyet a csoport széléről – ugyan a zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint az érettnek. Miután a levelek elszáradtak, bármikor kiáshatjuk őket. Általában 8-10 hónap kell a teljes éréshez. Ilyenkor ki lehet ásni a teljes növényt. Szedjük széjjel a gyökereket, válasszunk ki egy párat, amelyiken szép csíraszemek vannak, és ültessük vissza (azonnal vissza lehet ültetni őket), a többit pedig használjuk fel.

Attól függően, hogy hol lakunk lehet, hogy nem marad életben télen. A hideg idő közeledtével vigyük fedett helyre. Amikor a levelek leszáradtak, tartsuk száraz és hűvös helyen, (különben a gyökerei elrothadnak), és egy kis szerencsével a következő évben újra kihajt. Érdemes belevágni! 🙂

+Erősségek

Immunerősítő gumó, Egyszerű szaporítás

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments