Közzétéve 2021 november, 04 - 17:17

Egy kellemes Jurassic élény


Ár : 999 Forint

Egy teljesen random facebook hirdetésben láttam meg a Jurassic Park régnyt és mivel ezer forint alatt volt az ára meg is rendeltem. Szeretem a megfilmesített történeteket könyv formájában is elolvasni. Ilyenkor mindig van egy kép az agyamban, hogy mit fogok találni a könyv lapjain, viszont ebben az esetben csupán az alap elgondolás volt az oldalakon.

 

Ugyan a szereplők neveit nem változtatták meg, és dinoszaurusz is volt a könyvben bőven mégsem ugyanaz volt, mint, amit a nagysikerű filmben láttam. John Hammond szigetére utazik a három szakértő Dr. Grant, Dr. Satler és Ian Malcolm, meg az ügyvéd Gennaro, azért, hogy egy utolsó vizsgálat keretein belül megállapítsák, hogy működőképes e a park. Tulajdonképpen az alap elgondolást átvette a film is, viszont érdekes különbségek vannak a könyv és a film között.

Az alaptörténet szerint John Hammond milliárdos a fejébe veszi, hogy a borostyánban talált dinoszaurusz DNS segítségével reprodukálja az őskori állatokat és vidámparkot, állatkertet hoz létre, ahol a gyerekek mesekönyvei elevenednek meg. Fő kutatója Henry Wu, az, aki előállítja az állatokat. Úgy gondolják, hogy mindent kézben tartanak és szabályoznak aztán ez később kiderül, hogy nem így volt. Henry Wu karaktere a filmben egy negatív karakter, aki csak a hírnévre vágyik és, amikor minden rosszul sül el rögtön saját magát és a kutatását menti. Ezzel szemben a könyvben aktívan részt vesz a mentésben és a park újra indításában.

A szigetre érkezik még Hammond két unokája is Timmy és Lex is, hogy elsőként teszteljék a parkot, mint potenciális célközönség. Itt is eltér a könyv a filmtől, bár pontosan nem tudom erre a változtatásra miért volt szükség. A filmben a kislány az idősebb testvér, míg a könyvben ez pont fordítva van. Az ügyvéd a könyvben hősi szerepet kap, míg a filmben ő az első áldozatok egyike.

Tulajdonképpen egy másik forgatókönyvet kapunk a könyv elolvasásával. Kicsit tartottam attól, hogy nem fogom megkapni azt a borzongást, amire egy film képes, viszont nagyon izgalmas leírásokat olvashattam és bizony sok akciódús jelenetet foglal magába a könyv. Sosem egyszerű, ha egy könyvből film készül, mert bármelyik is kerül előbb a kezünkbe a másikkal szemben meglesznek az elvárások és már nem fogsz tudni elvonatkoztatni a másik alkotástól.

Michael Crichton Jurassic Park című regénye egy eseménydús, ütős leírásokkal tarkított regény, viszont csak alapjaiban hasonlít az ugyanezt a címet viselő filmre. Ettől függetlenül egy olvasást megért főleg, hogy akciósan jutottam hozzá. Szerintem teljes áron nem vettem volna meg, viszont így már a második kötet is felkerült a polcomra és kíváncsian várom a folytatást. A Jurassic élményt minden esetre a könyv által is megkaptam.

+Erősségek

izgalmas leíró részek

jó alaptörténet

jurassic élmény

-Hátrányok

nem hasonlít a filmre

Пользователь сайта

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments