Közzétéve 2023 június, 04 - 15:15

Egy kellemes ízű tea a húgyúti fertőzések, problémák kezelésére

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 400 Forint

Mezei zsurló

A zsurlófélék családjába tartozó, nyirkos réteken, árokpartokon, töltéseken termő, érdes tapintású, virágtalan (spórás) növény. Gyökértörzse a talajban mélyen kúszó, elágazó, feketés színű. Kora tavasszal egyszerű, ágatlan spóratermő szárakat hajt, majd májusban jelennek meg az ágas, meddő hajtásai. A meddő hajtások szára 20-50 cm magas, egyenesen vagy felemelkedő, 3-5 mm vastag, ízelt, merev, szürkészöld, csöves, felületén 6-20 borda vonul végig. A szár csomóinál az oldalágak örvösen állnak, 5-10 cm hosszúak, 4-5 élűek, mély barázdájúak, néha ismételten elágazók. A növény nyári meddő hajtásait kell gyűjteni. A zsurló begyűjtése főként április végétől júniusig esedékes. Szárítása félárnyékos, szellős helyen. A megszáradt növényeket papírtasakban érdemes tárolni, hűvös de száraz helyen!

Gyógyhatásai:

Elsősorban veseműködés javítására szolgál, vízhajtó hatása kísérletileg igazolt. Vesekövet, vesehomokot lehet vele elhajtani, mindenféle húgyúti fertőzést megszüntetni. Lábdagadás, hólyaggyengeség, vesefertőzés, húgyúti fertőzések, ágybavizelés, vizeletpangás esetén is jól alkalmazható. Gyulladásgátló és antiszeptikus hatású. Magas vérnyomás esetén vizelethajtó hatása és káliumtartalma együttesen nyújt segítséget. Kalciumot és magnéziumot, valamint kovasav formájában szilíciumot is tartalmaz, így erősítő hatását a csontozat és a fogazat erősítésére is kihasználhatjuk. Egyetemi kutatások is rámutattak a csontsűrűséget növelő és ízületi gyulladást csökkentő hatására.

A zsurló felhasználása:

A zsurló tea szárított levelekből készül, és leginkább veseproblémák és a húgyutak bakteriális fertőzése esetén ajánlott fogyasztani, ugyanis alaposan átmossa ezeket a szerveket, így kihajtva a méreganyagokat, de a felgyülemlett vizet is. Leginkább nők számára bizonyul jó választásnak, ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyekre szüksége van a kötőszöveteknek, javítják a bőr rugalmasságát, továbbá enyhítik a menstruációs fájdalmakat. Ezen kívül olyan keserű anyagok és flavonoidok találhatóak benne, melyeknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásuk van.

A tea elkészítéséhez tegyünk 1-2 teáskanál mezei zsurlót egy bögrébe, majd öntsünk rá 150 ml forró vizet. Ezután hagyjuk állni kb. 20 percig, és szűrjük le. Panaszok esetén naponta 2-4 alkalommal, az étkezések között fogyasszuk el.

Saját tapasztalatom alapján azt elmondhatom, hogy egy korábbi vesehomok- kihajtása okán használtam a zsurló teát. Nekem viszonylag hamar kiürült a homok mindenféle mellékhatások, tünetek nélkül. Nem javasolt a zsurló használata az alkoholfüggőknek, de a várandósok vagy szoptató kismamák is mellőzzék, illetve akiknek alacsony a káliumszintjük.

Érdemes a háziorvos tanácsát kérni a mezei zsurló fogyasztása előtt!!!

+Erősségek

Természetes gyógyító

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments