Erdélyi kopó - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 25 - 14:14

Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz.

Nagyon szomorú vagyok, hogy az erdélyi kopó a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő Magyarországról származó kutyafajta. A kelta kopó és a tatár kopó kereszteződéséből ered. Önálló fajtának ismerik el a fekete-vörös kopókat. Az erdélyi kopó kihalóban volt már, de az utolsó pillanatban mégis sikerült megmenteni ezt az ősi magyar kutyafajtát. Hajtóvadászatra kiválóan használható, nem kimondottan szobakutya, vadászati és kultúrtörténeti értéke miatt a fajta fenntartása kötelezettségünk!

A honfoglaló őseinkkel vándorolt és érkezett a Kárpát-medencébe és keveredtek a vándorlás során a többi kopókkal, köztük a kelta kopóval is. Az Árpád-házi királyok idején alakult ki a pannon kopó, amely az erdélyi kopó és a rövid szőrű magyar vizsla elődjének tekinthető. A kopó eredeti jelentése az elkapó, megfogó. A magyar királyok és nemes emberek nagyon szerettek kopókkal vadászni. Mátyás királynak és Rákócziék, Zrínyiéknek mindig volt kopójuk. Nagyon nagy becsben tartották őket, mert kiváló szaglása és bátorsága van. A kopótartás a nemesi életvitel velejárója volt Nem igen akadt olyan magyar nemesi család, ahol ne lett volna. I. Rákóczi Györgynek világhírű agarai és kopói voltak. Az erdélyi kopók valamivel magasabbak voltak, mint a középmagas kutyák, az átlag marmagasságuk elérte a 60-65 cm-t. A színük túlnyomó részt bársonyfekete, halványabb sárga jelekkel. Különösen kedveltek a fekete alapszínű kutyák, vörösessárga pontokkal a szemeik fölött. A másik nagyon kedvelt szín a vörös erdélyi kopó volt Vörösbarna szín uralkodik világos jegyekkel, kisebb-nagyobb fehér mellfolttal. A hegyekben főleg zergevadászatra használták a vörös kutyákat.

Három alkalommal indult meg a fajta megmentése:

– 1886-ban kezdődik meg a fajta első hivatalos regisztrálása.

– 1910-es években a magyar kopótenyésztők a szerbiai és boszniai kopókkal frissítették a vérvonalat.

1941-ben a Magyar Országos Vizsla szakosztály regisztrálta és 27 egyeddel elkezdték a fajtamentést. 1947-ben a romániai rendeletben kiirtandó dúvadnak minősítette az agárral együtt.

– 1960-as években sikerült az elindított fajtamentés újra kezdeni. Szerencsére mindig voltak elkötelezett hívek, akik megmentették az erdélyi kopót.

– 1971-es Vadászati Világkiállításon be akarták mutatni a kutyafajtát, de az FCI az erdélyi kopót kihaltnak vélte. 1966-ban hivatalosan elismerték az erdélyi kopót kilencedik magyar kutyafajtaként.

Az erdélyi kopó az egyik legelegánsabb kutyafajta. A hosszú lábú változat fekete cser vörös jegyekkel és fehér jelzésekkel, marmagassága 55-65 cm, a rövid lábú változat vörös fehér jegyekkel, marmagassága 45-50 cm. Várható élettartama 14 év. Rövid szőre különösebb gondozást nem igényel. Szikár, izmos, mozgása kiegyensúlyozott, elegáns. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments