A magadfélék - vélemény

Átlag: 3 (1 szavazat)

Kategória: Filmek

Közzétéve 2023 február, 10 - 11:11

Eddie Murphy, Jonah Hill apósa lesz… vagy mégsem?

Eddie Murphy-t már nagyon régen nem láttam filmben szerepelni, most viszont visszatért és igen maradandó nyomott hagyott. A magadfélék című film másik főszerepében Jonah Hill látható, aki ezúttal is tökéletesen hozza a tőle elvárható alakítást.

Történetünk főszerepében Ezra és Amire áll. Kicsit a Rómeó és Júlia eseményeire emlékeztet a film megtoldva némi vallási és faji kérdésekkel. Alapvetően egy igen komoly témakörrel foglalkozik a sztori viszont sikerült egy humoros könnyed köntösbe bújtatni. Ezra egy hithű zsidó családból származik, egy igazi fehér fiú. Amira ezzel szemben Amira egy muszlim családból származó afroamerikai nő.

Valljuk be már ez a két mondat felvázolja a kulturális, vallási és generációs különbséget. Mi történik akkor, ha megjelenik a két család is a történetben? Ellenségeskedés, célozgatások és persze nagyon béna szituációk tömkelegét kapjuk a film során.

Ezra kicsit úgy fest, mint egy negyvenes éveiben járó kiégett üzletember, míg Amira inkább tűnik egy frissen diplomázott fiatal nőnek.  Ennél jobban nem is lehetnének jelen az ellentétek, mind a vallás, a bőrszín, sőt még a kinézetben is teljesen két külön világról beszélünk. Rengeteg előítélet és sztereotípia elevenedik meg a filmben és azt gondolom, szépen végigvezetnek rajta, viszont a történet vége teljesen klisészerű lett.

 Tudjuk jól, hogy minden romantikus vígjáték vége happy enddel zárul és természetesen a szerelmesek boldogan élnek, míg meg nem hallnak. Az eredeti ötlet alapján egy kicsit ütősebb befejezést vártam volna, nem pedig azt, hogy felvonultatja az összes már ismert befejezést.

A szereposztás egészen jól sikerült, bár a Eddie Murphy viszi a hátán a film nagy részét, azért a többiek sem panaszkodhatnak. Jonah Hill nem tipikusan romantikus filmbe passzoló karakter és igazán nem is találja meg benne a tökéletes helyét. Sokkal inkább a humorral operál végig a filmben és persze az egyik lényeges kapcsolat a közte és az apósa között húzódó ellentét. Sőt jobban belegondolva a két szerelmes kapcsolata csak egy másodlagos a háttérben meghúzódó történetszál.

 Eddie Murphy viszont üdítő frissesség volt számomra és nagyon hiányzott már a mozivászonról.  Akbar szerepét szinte ráöntötték, annyira csodálatosan alakítja a hithű, ízig vérig afroamerikai férfit, még én sem mernék packázni vele.

A sok hibától eltekintve szerintem mindenkinek érdekes és tanulságos lehet egyszer megnézni ezt a filmet, hiszen rengeteg aktuális kérdéssel foglalkozik. Nem garantált, hogy maradandó emléket hagy, de egy unalmas estén egy tál, gőzölgő popcorn mellé jó választás lehet. Eddie Murphy rajongóknak viszont ezzel szemben kötelező.

Пользователь сайта

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments