Homoktövis - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

Dzsingiszkán is elismerte gyógyító hatását

A homoktövis őshonos növény, már a jégkorszakban is élt, akkor vándorolt Közép-Ázsiából Közép-Európába. Azt tartják, hogy ez volt az első fa, amelyik benépesítette a kavicsos területeket, amelyeket a gleccserek hagytak hátra. A homoktövisnek nagyon sok fényre van szüksége, az árnyékos helyeket abszolút nem kedveli, ezért az újonnan települt erdökből kiszorult és a part menti régiók kopár homokdűnéin, durva homok- vagy kavicsos ártereken, folyópartokon találta meg helyét. Az olajfűzfélék családjába tartozik, legfontosabb tagja. Nagyon érdemes történelmi feljegyzésben található, hogy Dzsingisz kán megesküdött a kisbogyók gyógyítóerejére, hódításai során mindig volt az embereinél üvegben homoktövis olaj. Sok a C-vitamin tartalma, még a citrusféléktől is több. Összesen tíz vitamint azonosítottak a homoktövisben, beleértve az A-C-E vitamin komplexet. Az ókorban a görögök lovaikkal homiktövisbogyókat etettek, hogy ápolják őket és a szőrük szépen ragyogjon. Például a hollandok kakibogyónak hívják hashajtóhatása miatt. Állítólag még Lenin is kiállt a homoktövis jelentősége mellett. 1920-ban elrendelte a homoktövis termesztését. Az NDK-ban 1960-as évektől hozták létre az első homoktövis-ültetvényeket. Annak idején ez a vitaminbomba kompenzálta a trópusi gyümölcsök hiányát.

Amikor betakarítjuk a homoktövist ajánlatos kesztyűt és metszőollót használni. Megtalálható benne a kolin, amely emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok lerakodását megakadályozza a májban, az epehólyagban és az érfalakon. B-12 vitamint is tartalmaz ezért érdemes fogyasztani főleg a vegánoknak, mert pótolhatják vele, hisz az általában állati eredetű termékekben található meg, mint a tej, tejtermékek, máj és a hús. Segít a homoktövis olaja a száraz, irritált és viszkető bőrnek, az íngyulladásra is kiváló. Zúzott bogyóiból készült pép pl. vérzéscsillapító és gyógyító hatása van a sebekre. Rekedtség ellen is hat. Le kell forrázni néhány bogyót és hagyni állni 5-10 percig, leszűrni és gargarizálni vele, de vigyázz ne legyen túl forró. Érdemes rendszeresen használni, hogy kiegyensúlyozottak, jókedvűek és elégedettek legyünk. A növény képes átadni a melegséget, az erőt, a kitartást, az életkedvet és a mérsékletességet.

Ha szeretnél a kertedben ültetni homoktövist akkor mindenképpen tűző napra, kavicsos talajt biztosíts neki. Nagyon könnyen ápolható, betegségek és kártevők ritkán támadják meg. Ha van mindig a kertedben akkor használhatod, ha nincs étvágyad, vérzési hajlammal küzdesz, fekélyed van, hasmenésed van, megfáztál, tavaszi fáradtság ellen, köszvényre, bőrproblémákra stb. Érdemes otthon tartani belőle.

+Erősségek

Többféle vitamint tartalmaz

Sok betegségre, problémára alkalmazható

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments