DUNAKANYAR - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 május, 04 - 10:10

DUNAKANYAR

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

DUNAKANYAR

 

A Dunakanyar a Duna Esztergomot és Budapestet összekötő része, a Börzsöny és a Visegrádi hegység közötti terület, illetve a Duna partján fekvő városokat jelenti.  Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai helyéről van szó, mely a világörökségi várományosi listán is szerepel. Megtalálható területén többek között a visegrádi középkori királyi központ és az esztergomi vár is. Területéhez tartozik még a Pilis hegység, és a Visegrádi hegység part menti települései, területe, illetve a Vác-Pesti- Duna-völgy is.

 

A Duna jobb partján található

 

Esztergom

Itt található az Esztergomi bazilika, illetve a reneszánsz művészet remeke a Rákóczi-kápolna is. Itt őrzik az ország legnagyobb egyházi kincsgyűjteményét, illetve a Keresztény-múzeum is itt található, melyben az ország legjelentősebb egyházi levéltára van.

 

Dömös                       

Visegrádtól nyugatra helyezkedik el Dömös, ahol I. Béla királyra (valószínűleg merénylet következtében) rászakadt a királyi palota teteje és ahol a történelem folyamán később Könyves Kálmán megvakítatta Álmost fiával, Bélával együtt, hiszen a saját fiának szánta a trónt.

 

            Itt található a Rám szakadék, illetve a település feletti részen a Prédikálószék.  

 

Pilismarót       

Itt dolgozta ki Deák Ferenc a kiegyezés szövegét. Több művészi, építészeti remekkel rendelkezik, mint például a Református templom, mely 1685-ben épült, illetve a katolikus templom, mely 1821-ben épült, a Dobozi Mihály szobor és a Hoffmann kunyhó is valamint a Hajótemető.  

 

A Duna jobb partján található még (többek között) Leányfalu, Szentendre, Budakalász Dobogó-kő és Visegrád is, de ezekről majd később, egy másik cikkben szeretnék majd írni.

 

A Duna bal partján található

 

Szob               

Régészeti leletekben gazdag településről van szó, mely leleteket a Börzsöny-múzeumban tekinthetjük meg.

 

 

 

Zebegény       

                        Római katolikus temploma 1909-ben épült, többek között Kós Károly építész remekműve. Szlovákok és németek telepedtek le a falu területére a török hódoltság után.  1923-ban itt élt és alkotott Szőnyi István festőművész is.

 

 

Nagymaros    

 

Károly Róbert ideje alatt jelentős ipartelepülés volt, ma üdülőhelyként, a vízi sportok egyik központjaként tartják számon. A városban művésztelep működik.  

 

Kismaros

 

                                   Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja.

 

A Duna bal partján található még Verőce, Vác, Sződliget és Dunakeszi is. Ezek a városok kiemelkedő városok, kiemelkedő turisztikai és történelmi jelentőséggel bírnak.

 

 

Amennyiben gyönyörű, romantikus építészeti remekekben és természeti szépségekben gazdag területen szeretnének járni javaslom, hogy látogassák meg a Dunakanyart, a Dunakanyar falvait, városait.

 

 

Kellemes kikapcsolódást, jó pihenést kívánok!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, TÖRTÉNELMI ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEKBEN GAZDAG

-Hátrányok

EGY NAP NEM ELÉG HOZZÁ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments