DRÓTSZŐRŰ NÉMET VIZSLA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 06 - 16:16

DRÓTSZŐRŰ NÉMET VIZSLA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 20000 Forint

A drótszőrű német vizsla a világon a legelterjedtebb német vadászkutya. Nekünk a Magyarországon legelterjedtebb fajtája, a rövid szőrű német vizslánk volt, Csoki és Dinó személyében. (Dinó rá is szolgált a nevére, igazi kis dinka volt. :D) Németországban viszont nem a rövid szőrű, hanem a drótszőrű német vizsla az elterjedtebb. Hazájában és több országban is elterjedt fajtákról van szó. a drótszőrű német vizsla klubnak Németországban 11000 bejegyzett tagja van. A német vizsláknak az évtizedek folyamán négy fajtája alakult ki. Ez a négy fajta a rövidszőrű, a drótszőrű, a hosszú szőrű é a szálkás szőrű német vizsla. A weimari vizsla is a német vizslák fajtájához tartozik, hiszen Németországból származó fajtáról van szó.

Története

Már a 17. századból is vannak leírások a német vizslákról, azonban mégis a fajta kialakulását a 19. század végére rakják, teszik. Ugyanis akkor kezdték el szelektálni a fajtát szőrváltozatok szerint. A feudalizmus bukásával, a nemes urak területeinek köznép javára terjesztett erdeinek, területeinek, vadászterületeinek megjelenésével kezdett elterjedni a német vizsla fajták kialakulása. Ekkor alakult ki a németekben az a hozzáállás, hogy egyetlen kutyát szeretnének alkalmazni mind a mezei, erdei és a vízi vadászatoknál is.

Munkájuk az Albrecht zu Solms und Braunfels herceg által is megfogalmazott „ Teljesítménnyel a típushoz!” elv jegyében történt, német precizitással és célszerűséggel.

Ez a mondat a mai napig  a német vizsla kutyák tenyésztőinek, tartóinak jelmondata.

Elősször a griffon fajtát tenyésztették ki, de ez francia országban terjedt el először, így francia kutya lett. A németek erre válaszul, Hegewald mester vezetésével kezdték meg egy új faj a német vizsla tenyésztését. Tenyészvizsgát is bevezették, teljesítmény bírálattal egybefűzve. Ezt a tenyésszabályzatot Sigismund és von Zeidlitz und Neukirch, vezették be.

Ezek az emberek idealisták voltak, és sokat áldoztak fel az újfajta fejlesztéséért. Együtt dolgoztak, e mottó alatt: „a legjobb kutyám van, csak még nem elég jó”, és ezzel elindították a drótszőrű német vizsla komoly tenyésztését. Ez a szervezet sok vihart kavart szakmai berkekben.

A következő említésre méltó szakasz talán a drótszőrűek életébe a II. világháborút követő időszak. Ekkor kezdett igazán ismertté válni és honosodott meg a világ minden táján. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mind anyaországában, mind a nagyvilágban.

Az így létrejött vadászkutya igen kemény, az idő viszontagságait jól tűrő, sokoldalú, igazi „mindenes” fajta. Kialakulása tehát bizonyos pontig megegyezik a rövidszőrű német vizslával, de végeredményben egy teljesen különálló fajtáról van szó. A drótosoknak nagyfokú a kijelölt feladataik iránti szenvedélyük, – ami nem más, mint a vadászat eredményességét segíteni – nagy kitartással képesek megvalósítani a feladatokat, mindamellett temperamentumossak és könnyen kezelhetőek, irányíthatóak munka közben is.

+Erősségek

jó vadászkutya

-Hátrányok

szeret enni

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments