Közzétéve 2022 július, 20 - 16:16

Dr. Shulhof Vilmos sétány és véderdő

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 200 Forint

Dr. Schulhof Vilmos Fürdőorvos, balneológus és reumatológus.  Tanulmányait Budapesten végezte, majd Berlinben is szerzett orvosi gyakorlatot. 1905-től tevékenykedett Hévízen fürdőorvosként egészen ’44-ig. Rendkívül sokat tevékenykedett a hely orvosi fejlesztéséért, megismertetéséért. 1907-ben kezdeményezte az első szanatórium felépülését, majd 1911-ben a Zander-gyógyintézetet.

Nyaralásunk során a Schulhof Vilmos sétányon többször is végigsétáltunk párommal, élettársammal. A sétány egy nem túl hosszú, de annál látványosabb elemekre épülő tér, mely a Hévízi tó melletti park része. A sétáló utca végén található fürdőből, fedett fürdőből indul ki a Dr. Schulhof Vilmos sétány és a Hévízi tófürdő bejáratához vezet.

A Hévízi tófürdő bejáratával szemben található egy kellemes kis szobor, a Tó tündére szobor, mely egy nőalakot ábrázol, akinek jobb keze Hévíz városának címerén nyugszik. A bal oldalán a tavat a rossz, ártó szellemektől megóvó, megvédő kerub szobra látható. A kerub egy eléggé elterjedt szobor alak Hévízen, hiszen a Hévízi tó bejáratát is kettő kerub szobor védi, őrzi. Nem csoda, hogy a kerub ennyire elterjedt Hévízen, hiszen Hévíz város hivatalos címerállatairól van szó. A kerub olyan misztikus sárkány, amely oroszlánból és sasból összefonódott állat alak, és megvédi hévíz városát illetve a fürdőzőket, a tavat a rossz, ártó szellemektől.

Padokkal szegélyezett (többször le is ültünk nézelődni, beszélgetni), platán fákkal végigültetett sétány egyik oldalán a Hévízi tó, másik oldalán az 1870-ben épült Szent Andreás Reumakórház történelmi épületei találhatóak. A platánfák, amelyek a sétányon árnyékot nyújtanak, több, mint száztíz évesek. Ezen kívül fellelhetőek égerek, mocsári ciprusok is a területen.  A Dr. Shulhof Vilmos sétány végén található Hévíz város ivókútja, mely rendkívül jó gyógyászati lehetőséget jelent, nem csak ízületi- és bőrbetegségekben, de gyomorbántalmakban szenvedő betegeknek is. A gyógyvíz kénes hatású, ivókúraként is alkalmazható.

A Schulhof Vilmos sétányon található épületek az 1870-es években épültek, ma már, az 1900-as évektől kezdve kétszintes vendégházként üzemelnek. Ilyenek például a György-ház, a Rákóczi-ház, az Ella-villa, a Ferenc József – ház, és a Hetes-ház, valamint a Deák –ház is.

Annak a személynek, azon személyeknek, látogatóknak, vendégeknek, akik a tó fürdőhöz (de akár a levezetőhöz) is tartanak többször is (már ha több napon keresztül veszik igénybe a fürdőt) el kell látogatniuk a Dr. Schulhof Vilmos sétányra. Érdemes azonban akkor is megnézni a sétányt és végigmenni rajta, ha csak egyszeri látogatást teszünk Hévíz városában, megnyugtató, kikapcsoló, feltöltődést ígérő élményben lesz részünk, különösen, ha érdeklődünk a történelem iránt is valamennyire.

 

Kellemes kikapcsolódást, élményekben teli városlátogatást és fürdőzést kívánok

Minden kedves vendégnek, turistának, látogatónak!

+Erősségek

szobrok, kellemes sétálló hely

-Hátrányok

kicsi rövid

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments