DÖMSÖD - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 november, 03 - 11:11

DÖMSÖD

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

DÖMSÖD

 

Dömsöd egy nagy község, Pest megye Bács-kiskun megye felöli, déli részén. A Ráckevei járásban található. Sokszor megfordultam itt fiatal felnőtt koromban, mert itt lakott egy kedves házaspár gyermekeikkel. Sokszor mentünk velük bulizni, discoba, és olyankor többször is megfordultam itt. Később is, amikor átutazóban voltam ezen a településen, sokszor, jó szívvel gondoltam rájuk.

Dömsöd tehát a Ráckevei járásban fekszik, Budapesttől délre, Pest megye délnyugati részén. A település közúton az  érhető el. Vonattal is megközelíthető, a . a a településtől körülbelül hat-hét kilométerre,  mellett található. Megközelítése azonban nem vasúttal, hanem a Népligetből induló busszal ajánlott, melynek több megállója  is van Budapesten. Ez a busz közvetlenül a falu, község központjában tesz le. Szomszédos települése északon , keleten Apaj, délen . A  túloldalán pedig nyugaton , északnyugaton . A községet nyugatról a Ráckevei-Duna határolja, emiatt a térség egyik meghatározó fürdő- és horgászparadicsomává nőtte ki magát, gyakran a „Stégek városaként” emlegetik. Inkább horgász, mint fürdőparadicsom, de a horgászok és túrázók számára kivételes lehetőségeket kínáló községről, faluról van szó. Dömsöd község környékén már a legrégibb időkben is kiváló gyümölcsöt termeltek. Néhány dokumentum a község nevét is ebből származtatja.

Dömsöd két községből, Dab és Dömsöd egyesítéséből jött létre 1939. január 1-jén. Dabról már 1313 óta vannak adatok, mely szerint a dabi nemzetség telepedett itt meg. 1453-ban már a Sáry család birtokolja a területet, mint földbirtokos. A község nem pusztult el a török uralom alatt sem.

A község pecsétje 1686-ból származik, ‘Dabi falu pöcsétje’. 1720-as összeírás szerint 29 jobbágytelek volt a község területén. 1803-ban épült a református egyház temploma, amelyben több értékes kegytárgyat őriztek. A községet ebben az időben főleg magyarok lakták. A múlt század elején Nagy István  főjegyző nagy kiterjedésű gyümölcsöst létesített, melynek nyomait a mai napig a késői utódok őrzik. A századforduló nagybirtokosai gr. Ráday, Boemelburg és a Papp családok voltak. A község megtartó ereje, eltartó képessége a jó minőségű földekben, az állattartásban volt. A tsz. szerveződés első hulláma 1949–50-ben lezajlott, átrendezve a tulajdonviszonyokat. Az  sok kis- és középbirtokost tett nincstelenné és ez a folyamat az  leverése után csak felerősödött. 1960 után erős mezőgazdasági szövetkezetek jöttek létre, amelyek az  egyesültek Dózsa Termelőszövetkezet néven, mely országos elismerést szerzett.

1990-ig a műszaki infrastruktúra elenyésző mértékben fejlődött a faluban, ezt követően azonban felgyorsult. Az elmúlt egy évtized alatt megvalósult a település földgázzal történő ellátása, kiépült a távhívásos telefonhálózat. A falu határában megépült a 11 település kommunális hulladékát befogadó, európai színvonalú, regionális szilárd hulladéklerakó telep, az elmúlt évben elkészült a szennyvízcsatorna hálózat. A település jelenlegi népességszáma meghaladja a 6400 főt. Ez a szám a nyári időszakban megduplázódik az idegenforgalom miatt.

Híres, neves emberek is megfordultak Dömsöd községben, Balassi Bálint 1582-ben részt vett egy dömsödi hadi vállalkozásban,   szobrászművész itt született . , illetva ami meghatározó Dömsöd község életében az az, hogy   szülei itt laktak . május elejétől augusztus közepéig, a mai Petőfi u. 15-ös számú házban, ahol a költő gyakran meglátogatta őket.

 1846. május közepétől néhány hétig a mai Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 6. számú házban lakott, ahol szülei szobát béreltek számára. Itt írta a „Száműztem magam…”, a „Salgó” és a „Levél ” című költeményeit.

A község, Dömsöd sportélete is meghatározó, hiszen a horgászaton túl rendelkezik kajak-kenu sportegyesülettel is, mely 2016-ban alakult, illetve focistái is híressek, hiszen a Dömsöd FC amatőr labdarúgócsapat 2020-ban a megyei 2. osztályú bajnokságban szerepel, Kritovszki Zoltán irányításával.

Aki Pest megye déli részén jár, vagy szeret horgászni,

Esetleg a természetben, tó, folyó parton kikapcsolódni

Annak kifejezetten ajánlom e kis község meglátogatását, felkeresését!!!

De ha csak túrázni, kikapcsolódni vágyunk

Akkor is látogassuk meg Dömsödöt,

Érdemes!!!

+Erősségek

TERMÉSZET KÖZELI

KÖNNYEN MEGKÖZELÍTHETŐ

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments