DOBOGÓ-KŐ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 május, 09 - 11:11

DOBOGÓ-KŐ

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 2500 Forint

Egyik kedvenc kirándulóhelyem, túrázási célpontom volt annak idején (amikor még Budapesten laktam) a Dunakanyarban, a Duna jobb partján, a Visegrádi-hegységben található vulkanikus eredetű Dobogó-kő, és környéke. Páratlan élményben volt részem, köszönhetően a hegy, Dobogó-kő kilátásának, a hegyek és völgyek látványának. Szalonna sütésre is alkalmas a hely, persze nem a hegyen, hanem a menedékházak környékén.

A Dobogó-kő és környéke egy felkapott, sokak által kedvelt kiránduló és üdülőhely a Visegrádi-hegység legmagasabb helye, tengerszint feletti magassága mintegy hétszáz méter. A Dobogó-kő és környéke a tizenkilencedik században vált felkapott turista célponttá, üdülőhellyé és túra központtá.

A Dobogó-kő tetejéről fantasztikus panoráma, látvány nyílik a Dunára, a Dunakanyarra, a Mátrára, a Magas-Tátrára és a Rám-szakadékra is.

A Dobogó –kő közelében mintegy körülbelül huszonöt kilométerre található Csóványos is.

A hegyen az átlaghőmérséklet minden évszakban a magyarországi átlag alatt marad, ami nyáron kellemesebb, télen pedig a hó megmaradása révén alkalmasabbá teszi a téli sportokra.

Mivel a téli sportokra Dobogó-kő hőmérséklete miatt alkalmas, így itt található legközelebb Budapesthez az 1923-ban létrehozott sípálya is. A téli sportokra különösen alkalmas területen már a két világháború között is sípálya működött, amely az elmúlt évtizedben komoly fejlesztéseken esett át. Két pályából és egy tányéros felvonóból áll. A környéken szánkópályát is kijelöltek, illetve több sífutóút is található.

A hegyre feltárt barlangok jelenléte is jellemző, itt, Dobogó-kő környékén található a Szenteltvíz medencés-barlang, a Kilátós-barlang (Dömösön), a Mária-barlang (szintén Dömösön), az Ablakos-barlang (Dömösön), a Hideg-lyuk (Dömösön), a Kőtorony-alatti-barlang és az Ötlyukú-barlang is.

Dobogó-kő és környéke a középkorban királyi, nemesi vadászterület volt, később pedig, a tizenkilencedik századtól a Magyar turista egyesület Thirring Gusztáv és Téry Ödön vezetésével rendbe hozta a turista utakat Dobogó-kő környékén. Több menedékház is működik Dobogó-kő és környékén, de báró Eötvös Loránd menedékházban jelenleg Turistamúzeum működik. Mellette lévő kőépület azonban menedékházként működik, turista szállásra van lehetőség.

Dobogó-kő a Magyarországi Kéktúra útvonalon (és pecsételő helyen) is szerepel.

Gyönyörű, fantasztikus, látványosságban és élményekben gazdag terület dobogó-kő és környéke, így bátran javaslom főleg a Budapestieknek, de más településről érkezőknek is, hogy látogassák meg ezt a helyet, ezt a vulkanikus eredetű hegyet. Páratlan állat és növényvilág látványával, páratlan túrázási lehetőséggel, élményekkel lehetnek gazdagabbak.

Megmondom őszintén volt olyan többször is, hogy cska kilátás miatt elmotoroztam, elautóztam Dobogó-kőre, mely akár éjszaka is páratlan látványosságot és élményt nyújt.

 

Kellemes túrázást, élvezetes kikapcsolódást kívánok mindenkinek,

ezen a páratlan látványt nyújtó, gyermekes családoknak,

egyedülállóknak, baráti társaságoknak is

alkalmas helyen!!!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS LÁTVÁNYOS

-Hátrányok

KICSIT HIDEG

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments