DATOLYA - vélemény

Átlag: 4.75 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 szeptember, 02 - 12:12

DATOLYA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több

DATOLYA

Sokak által kedvelt déli gyümölcs,
A datolya jótékony hatásait nézzük meg!
Az arab világ és a közel keleti, és észak-afrikai népek évezredek óta termesztik, egyik alapgyümölcsük a datolyoját

Nálunk keveset fogyasztjuk és csak édességként,
melyről mind a Biblia, mind a Korán is említést tesz. A pálma akár a 30 m-es magasságot is elérheti, ez azért elég magas, főleg az európai fák magasságához viszonyítva. Magasan jobb minőségű változata a Medjool, vagy királydatolya
Bár már a 4., 5. év után hoznak termést, teljes termőképességüket csak 10 éves korukban érik el, fürtjeik viszont tetemes súlyt képviselnek (8-9 kg), évente és fánként átlagosan 6–8 fürtöt hoznak. Néhányan hazánkban is megpróbálkoznak ültetésével, főleg az ország déli részén, azonban a -7 Celsius fok alatti hőmérsékletet a pálma nem viseli jól.
A pálmafélék családjának egyetlen olyan tagja ami Európába is terem. Az eredetileg Mezopotámiában őshonos növény ma már az afrikai és ázsiai száraz területeken Irántól a Maghreb-térségig, illetve Kaliforniába is megtalálható. A magas tápértékű bogyós gyümölcsöket frissen is árulják de a legnagyobb mennyiségben aszalva forgalmazzák.

Ez a kitűnő csemege sok, könnyen emészthető cukor, ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor, vas, réz, magnézium) és vitaminok közül főleg C-vitamint és B-vitamin forrása. Webáruházunkban a “gyümölcsök” termékcsoportban találhatja meg, ide csoportosítottuk az aszalt, kandírozott, szárított, és liofilizált gyümölcsöket.

Ez egy tökéletes “gyümölcsdoktor”. Nem csak formára, hanem beltartalmi értékre is. Mire alapozom ezt az állítást? A magas fruktóz tartalom hozzájárul a gyors éhségcsillapításhoz. így, ha néhány szem datolyát eszünk, után már nem is vagyunk annyira éhesek. Ehhez kapcsolódik, mint előnyös tulajdonság, a magas vitamin-, fehérje- és tápanyagtartalom is.

Gazdag élelmi rostban is, ezért segít az emésztőrendszert érintő rák több típusát is.
Méregtelenítő hatása miatt a narancsbőr is mérséklődhet.
A datolya egyben kiváló kálium forrás. Ez egy egy igen fontos ásványi anyag, mert:
• építi az izmokat
• felelős a folyadék-egyensúlyért
• hatással van a pulzusra, és a vérnyomásra is
• megelőzheti az agyvérzést és a szívbetegségeket

Jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.

Szabadgyök megkötő képessége kitünő.
Hasznos lehet érrendszerei megbetegedések vagy magas koleszterinszint esetén is.

Túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt

Sok más dologban is kiváló.

+Erősségek

KITŰNŐ

-Hátrányok

NINCS

EMCIKE

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

DATOLYA fotók

2021.09.13

Nagy finom gyümölcs

A datolyát nyersen és aszalva is fogyaszthatjuk, mindkettő finom alternatíva, egyéni ízlésünk döntsön.Ha a magozott datolya mellett döntünk, a magokat kiszedhetjük, és helyüket saját ízlésvilágunknak...