DALMATA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 június, 24 - 8:08

DALMATA A “VADÁSZKUTYA”

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 50000 Forint

Édesapámnak még gyermekkoromban sikerült a „vizslás korszaka” előtt beszereznie olcsón egy dalmatát. Először vele próbált meg vadászni, hát arról a kutyáról minden elmondható volt, csak az nem, hogy vadászkutya. Nagyon szeretett a gyerekekkel, leginkább velem játszani, szerette a hasát tömni és a macskákat hajtani. Jó házőrző is volt, de vadászkutyának nem volt alkalmas. Így sajnos egy rokonunkhoz került, aki nagyon szívesen foglalkozott vele, lemozgatta, szerette, etette, előbb utóbb pókhasú lett belőle (inkább előbb, mint utóbb :D) Nagyon sajnáltam amikor elvitték, na de csak rövid időt töltött nálunk, és megértettem, megértettük azt is, hogy apám csak nem úszhat a kacsa után a kutya helyett. 😀

Szóval a Dalmata egy dalmát nemesítőktől, tenyésztőktől származó kutyafajta, a jelenlegi Horvátországból származnak ősei. Igaz, hogy maga a dalmata a jelenlegi Horvátországból származik, de már az ősi egyiptomiaknál is tenyésztettek pöttyös kutyákat. Ez a fajta kutya azonban később kiveszett, könnyebb testfelépítésű, agárszerű, vékonyabb egyedek maradtak fent. Bár a dalmata őshazájaként Dalmáciát jelölik meg a hivatalosabb helyeken, mégis valószínű, hogy a dalmata őseit kereskedők hozták be India területéről az ókori Görögország területére, és innen, erről a területről terjedt szét aztán Európában. Az angol tenyésztők karolták fel ezt a kutyafajtát, és fajtaleírást is készítettek róla. Ez a világon elfogadott, tenyésztési és tartási fajtaleírás 1850-től létezik.

A dalmata erős, vízszintes hátán jól kirajzolódik a marja. A lágyéka erős, enyhén ívelt, a hátsó testrésze izmos, lekerekített. Farka a tövénél vaskos, majd kihegyesedik, csaknem a csánkig ér, és a kutya enyhén felfelé görbítve tartja. Mellkasa nem túl széles, de mély és tágas. A feszes, izmos vállak mérsékelten ferdék, a könyökök közel vannak a testhez. Lábai egyenesek, hengeres csontúak, a térd erősen hajlott. Mancsai macskáéhoz hasonlóak, azaz kör alakúak, szorosan zárt, erős, íves lábujjakkal. A viszonylag hosszú és feszes nyak szépen ívelt. Viszonylag hosszú, lapos koponyával, amely a fülek között meglehetősen széles. A fej ránctalan. Alapszíne fehér, melyet sűrűn pettyezett fekete foltok díszítenek.

A finom, vékony, közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek, a fej mellett lógnak. Közepes nagyságú, távol ülő, kerek szemei értelmes és eleven tekintetűek, gyakran eltérő színűek. Okosak, intelligensek, a szemükön is látszik az értelem és a szeretet. (Igaz a mi kutyánk néha rendesen bebandzsított, nem tudtam eldönteni éppen melyik szemébe nézzek :D)

A dalmatának azonban van egy másik színezete is, mégpedig a májszínű. Az alapszín mindkét esetben hófehér, s rajta 2–3 cm átmérőjű, élesen elhatárolódó pettyek láthatók.

Meglehetősen érzékeny, vesebetegségekre öröklötten hajlamos fajta. Genetikailag süketségre hajlamos. A mi kutyusunk is süket volt szegény, de volt elég intelligenciája és figyelme ahhoz, hogy ez ne legyen zavaró.

A dalmata jó kedélyű, barátságos és értelmes kutya. Társaságkedvelő, kiegyensúlyozott természete van, a gazdáját és családját nagyon szereti, rendkívüli módon. Szeret a gyerekekkel játszani, kedveli a családját é s a kialakult alá és fölé rendelt szerepeket is betartja.  Éber eb, mindig jelzi, ha valami nincs rendben. Bár nem agresszív fajta, ezért házőrzőnek igazából alkalmatlan ez a típus, de ugatni, jelezni az tud és meg is teszi, ha idegen érkezik. A dalmata nagyon szereti a társaságot, remekül kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is. Városi tartásra alkalmas luxusállat, és nem vadászatra, ahogy azt édesapám tervezte, remélte.

Elég nagytermetű kutyáról van szó, a kanok marmagassága átlagosan hatvan centiméter körül alakul, amíg a szukáké ötvenöt körül van. Testtömege (tömeges teste) huszonnégy és harminckettő kilogramm közötti, na most a mi kutyánk elérte ennek másfélszeresét is, amikor kedves rokonunkhoz került. Nagyon szerette a hasát, és bár szeretett játszani és futkározni is, egyszerűen képtelen volt lemozogni, rokonunk pedig nem sajnálta tőle a jó falatokat. 😀

 

+Erősségek

SZÉP, GYÖNYÖRŰ, KEDVES, JÁTÉKOS, SPORTOS

-Hátrányok

VADÁSZKUTYÁNAK NEM VALÓ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments