Közzétéve 2023 február, 22 - 14:14

Csodálatos szobanövény elérhető áron

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5000 Forint

Yucca fa – szobai

A Jukka fa (Yucca) természetes élőhelye Közép-Amerika, azon belül Mexikó, ahol számos faja megtalálható. A jukka nemzetségnek körülbelül 40-50 különböző faja van, de leggyakrabban az óriás vagy törzses jukkával (Yucca elephantipes) találkozhatunk, mint nagyon elterjedt és kedvelt szobanövénnyel. Nem is csoda, hiszen nagyon mutatós a repedezett kérgű és magas törzsével, melyen kard alakú, levelei sűrűn állnak. Az eredeti környezetében kb. 3-14 méterre megnő, míg a szobai növény kb 1- 1.5 méter magasra nő.

Jukka gondozása

Rendkívül igénytelen és sokat tűrő növény. Amellett, hogy nyáron a tűző napfényben, forróságban és szárazságban is jól növekszik, örökzöld és hazánkban is teljesen átvészeli a telet, ezért a yucca pálma gondozása tényleg nagyon egyszerű. A jukka meglehetősen fénykedvelő növény, egész évben kedveli, igényli a meleg és napos helyeket. Nyáron nyugodtan a napsütötte területekre is tehetjük.

Jukka hőigénye lakásban: A hőmérsékletre nem kifejezetten érzékeny, szóval általában megfelel neki a szobahőmérséklet. 15-25 fok között érzi jól magát. A teleltetését hűvösebben végezzük, de arra ügyeljünk, hogy azért a helyiség hőmérséklete ne essen 10 fok alá, fagytűrése nulla. zigénye: A nyári nagy melegben igényli a bőséges vízmennyiséget, így ne sajnáljuk tőle. Kettő öntözés között azért várjuk meg, hogy a földje egy kissé kiszáradjon, azaz arra vigyázzunk, hogy ne árasszuk el. Nyáron gyakran, ősszel pedig kevésbe locsoljuk.

Télen viszonylag kevés víz szükséges a számára, így szinte csak arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki. Nyáron még permetezni is érdemes a megfelelő páratartalom miatt és a takácsatkát elkerülése végett.Íme egy túlöntözött szoba jukka:

Tápoldatozása, tápanyagigénye: Nyáron kéthetente érdemes tápoldatozni, úgy, hogy az öntözővízhez keverjük a megfelelő mennyiségű oldatot. Fontos neki a megfelelő tápanyag, így rendszeresen tápoldatozzuk. Ősztől-tavaszig ne adjunk neki tápanyagot.

Szaporítása egyes szakkönyvek szerint igen nagy odafigyelést igénylő feladat:

A szárdugványozáshoz legalább 5 cm hosszúságú szárdarabokra van szükség, melyet gyökereztető hormonba kell mártani. A szárdarabok kerüljenek ezután a szaporítóközegbe, mely lehetőleg homok és tőzeg 1:1 arányú keveréke legyen. A kis dugványokat takarjuk le kilyukasztott fóliával, majd öntözéséről is gondoskodjunk, valamint tartsuk 20 foknál kissé melegebb körülmények között. Néha hetekbe, akár hónapokba is telhet, mire a szárdugványok új leveleket fejlesztenek, ezért türelmesnek kell lennünk. A levelek megjelenése után a fóliát távolítsuk el a növényekről, majd kb. egy hónap elteltével ültessük át a növényt.

Én az anyaalany szárán lévő hajtást gérbe vágva a törzstől kb 1.5 cm-re távolítottam el és a hajtást nedves talajba dugványozva szaporítom, ez többnyire 100 %-os eredménnyel járó szaporítási mód. A rossz tartásból eredő problémák közül levélsárgulást általában a növény túl sötét helyen való tartása okozza. A lankadó levelek a túlöntözés jelei is lehetnek, mely a gyökér rothadásához és az egész növény elhalásához is vezethet szélsőséges esetben, emiatt érdemes a fentebb leírt alapszabályokat betartani, hogy sokáig gyönyörködhessünk a szobanövényünkben. 

+Erősségek

Jól mutat a lakásban

Viszonylag kevés gondozást igényel

-Hátrányok

Szúrós levél

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments